Nazaj
Faloidni sindrom
Faloidni sindrom
Faloidni sindrom
Faloidni sindrom
 
 
ZELENA MUŠNICA

Amanita phaloides (Vaill. ex Fr.) Secr.

 

Čas rasti:

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Rastišče: na kislih tleh, v listnatem (hrast, bukev, kostanj, gaber) ali mešanem gozdu v alpskem svetu tudi pod iglavci; pogosta po vsej Sloveniji.

Klobuk: 5-l5 cm v premeru, sprva poloblasto izbočen, pozneje sploščen, z gladkimi robovi. Površina je suha, svetleča, dobro so vidna vlakna, ki potekajo iz sredine proti robu. Barva olivno zelena, v različnih odtenkih, rjavo zelena, rumena ali bela, v sredini navadno temnejša. Na klobuku le izjemoma ostanejo bele krpice.

Trosovnica: lističi beli, gosti, široki, različno dolgi, ob betu prosti, zaokroženi, pri mladi gobi prekriti z belim zastiralom. Trosni prah bel.

Bet: 6-13 x 0,8-2cm, bel do svetlo rumen, vitek, zgoraj ožji, stebrast, spodnji gomoljasto odebeljeni del je obdan z belo kožnato lupino ostankom ovojnice (velum universale), ki tiči globoko v zemlji, tako da ga z lahkoto spregledamo. Ostanek belega ali rumenkastega kožnatega zastirala (velum partiale) na betu je gladek ali drobno naguban, pod njim so na betu zelenkaste prečne cikcakaste proge. Na prerezu je sprva poln pozneje votel.

Meso: belo, pod kožico v klobuku zelenkasto, neizrazitega okusa. Mlade gobe so brez vonja, stare dišijo nekoliko sladkobno.

Uporabnost: ni užitna, strupena, smrtno nevarna. V naših krajih povzroči 90% zastrupitev z gobami ki se končajo s smrtjo in potekajo z znaki faloidnega sindroma. V enem samem klobuku je smrtna količina strupov za odraslega človeka.

Možnost zamenjave: do zastrupitve z zeleno mušnico pride zato, ker jo zamenjajo z užitnimi vrstami gob, ki imajo bodisi zelen, rumen ali bel klobuk, ali obroček na betu. Do zamenjave pride lahko tudi, če nabiralci ne odtrgajo cele gobe, tako da ostane spodnji odebeljeni del beta z ostankom zunanje ovojnice v zemlji. Zeleno mušnico zamenjujejo z dežniki, ki imajo na visokem vitkem betu premakljiv obroček, in kukmaki, ki nimajo ovojnice, trosovnica pa je rožnata in pozneje temno rjava. Golobice z zelenimi klobuki nimajo obročka na betu, niti zunanje ovojnice. Zelenka, Tricholdma flavovirens (Pers. ex Fr.) Lund., je vsa zelena, razen klobuka ima zelene tudi lističe in bet na betu nima obročka in je brez lupine. Pri zeleni mušnici pa so lističi in bet beli. Citronasta in medlo rumena mušnica imata ob spodnjem delu beta tesno prilegajoči se ostanek zunanje ovojnice in ne široke, ohlapne lupine kot zelena mušnica. Mlade, še v belo ovojnico zaprte mušnice so podobne prašnicam. Na prerezu pa se lepo vidijo vsi deli gobe v notranjosti, medtem ko te značilnosti prašnica nima.