Nazaj
Faloidni sindrom
Faloidni sindrom
Faloidni sindrom
Faloidni sindrom
 
 
OBROBLJENA KUČMICA

Galerina marginata (Fr.) Kuhn.

 

Čas rasti:

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Rastišče: na štorih in ob štorih iglavcev, na žaganju, starem 2-3 leta; raste v šopih in skupinah. V Sloveniji so jo našli doslej v okolici Ljubljane in na Dolenjskem.

Klobuk: 1,5-4 cm v premeru, sprva izbočen, nato sploščen, svetlo okrast ali rumeno rjav, rob gladek, s svetlečo površino, obrobje drobno nagubano, kožico s klobuka z lahkoto odstranimo.

Trosovnica: lističi gosti, ozki, različno dolgi, sprva svetlo okrasti, pozneje rjasto rjavi, pritrjeni k betu, pri mladi gobi prekriti z zastiralom. Trosni prah rjasto rjav.

Bet: 2-6 x 0,2-0,9cm, vitek, votel, svetlo rumeno rjav, pod ostankom minljivega zastirala neenakomerno prekrit z belimi vlakni, pri stari gobi ob dnu temneje rjav.

Meso: tanko, suho, krhko, svetlo rjavo, bolj ali manj izražen vonj in okus po moki.

Uporabnost: neužitna, strupena, smrtno nevarna, vsebuje alfa amanitin kot zelena mušnica; 15-20 klobučkov vsebuje smrtni odmerek amanitina za odraslega človeka. Zastrupitve se pri 50-90 % primerov končajo s smrtjo.

Možnost zamenjave: zelo podobna ji je mala štorovka, Kuehneromyces mutabilis (Schff. ex Fr.) Sing. et Smith. Raste od aprila do decembra v šopih na štorih listavcev in iglavcev. Spoznamo jo po temneje rjavem higrofanem obrobju cimetno rjavega klobuka z osrednjo grbico in po rjavem betu pod ostankom zastirala. Bet je posut z drobnimi rjavimi kosmiči, pri obrobljeni kučmici pa je prekrit z belimi vlakni. Nima okusa niti vonja po moki. Klobučki so užitni.