TRIGLAV, 1999

Za pohode v gore so me navdušili moji prijatelji iz študentskega doma, še posebej brata dvojčka Andrej in Gabrijel, ki sta doma v bližini Bohinja in imata gore praktično v krvi. Beseda je dala besedo in ker še nisem bila na Triglavu, sem še bolj navijala za ta predlog, ko smo se odločali, kateri vrh bomo osvojili. Res smo izbrali Triglav in določili datum: konec julija. V odpravi nas je bilo osem in prvi dan se nas je šesterica odpeljala do Mojstrane, kjer smo naredili prve fotografije ob kipu Jakoba Aljaža.

Pot nas je vodila skozi dolino Vrat, mimo slapa Peričnika in naravne znamenitosti Galerije. Prespali smo v Aljaževem domu v dolini Vrat in se ob zori naslednjega dne z dvojčkoma, ki sta se nam pridružila, pogumno podali proti Kredarici.

Na Kredarici smo bili okrog poldneva in že kar utrujeni smo se napotili na Mali Triglav, od tam pa je bilo le še nekaj korakov do Triglava in takole smo pozirali pred Aljaževim stolpom:

Trije smo bili prvič na našem očaku in zato smo bili deležni še planinskega krsta. S Triglava smo naše korake namerili proti Vodnikovemu domu, kjer smo prenočili. Kako utrujeni smo bili? Tako, da smo zaspali, še preden se je znočilo…

Tretji dan smo odšli v dolino in sicer smo mimo Hudičevega mostu in Stare Fužine prišli do Bohinjskega jezera. Tam so nekateri še pogumno zaplavali v mrzli vodi in polni lepih doživetij smo odšli domov in se odločili, da naslednje poletje osvojimo nov vrh.

 

GORE     Triglav     Triglavska jezera     Prehodavci     Krn