PREHODAVCI, 2002

Sredi julija sva se s Klaro odločili, da greva na enodnevni pohod v gore. Izbrali sva kočo na Prehodavcih in vreme nama je podarilo prekrasen dan.

Iz Ljubljane sva se preko Vršiča zgodaj zjutraj pripeljali v pravljično Trento z njeno smaragdno Sočo. Svoj pohod sva začeli v dolini Zadnjice, ki se je prebujala v svežem jutru:

Kmalu sva pošteno zagrizli v hrib in z vzpenjanjem proti koči na Prehodavcih so se pred nama odpirali čudoviti prizori:

Opazovali sva gorske cvetlice, gledali po kartah, katere vrhove vidiva in pred poldnevom sva prihodili do Zasavske koče na Prehodavcih, ki je postavljena na nadmorski višini 2071 metrov. Ta fotografija je nastala poleg koče:

Po malici sva se spustili še do prvega triglavskega jezera, ki je imelo zelo nizek vodostaj zaradi malo snega pozimi.

Pogled proti Triglavu v meglicah, ki je na fotografiji levo v ozadju, na snežno zaplato in na prvo triglavsko jezero:

Ko sva se naužili vseh takšnih čudovitih prizorov in sem jih jaz tudi fotografirala, sva si oprtali nahrbtnike in se spustili nazaj v dolino. Pri tem naju je močno višinsko sonce prav pošteno ožgalo po vratovih in nogah. Naslednjič se bova zagotovo namazali s kremo za sončenje še bolj temeljito. 

Proti večeru sva se utrujeni, a dobre volje, da nama je podvig uspel in da sva imeli tako lepo vreme, vrnili v Ljubljano in se odločili, da osvojiva še kakšen vrh. Ja, Nanos naju čaka... 

 

GORE     Triglav     Triglavska jezera     Prehodavci     Krn