Matejev fraktalni travnik

Travnik
Iteracije
M_inJ.html
L-sistemi.html
Povezave.html

Mandelbrotov fraktal

Eden najbolj znanih je gotovo Mandelbrotov fraktal. Zanimiv je zaradi njegove izjemne zapletenosti in lepih oblik.
S tem fraktalom se ne ukvarjajo le matematiki, temveč tudi umetniki:

Mandelbrotova formula ustvari v računalniku štiri-dimenzionalni prostor, ki ga lahko doživim kot neskončno vesolje. S pomočjo računalnika se po tem prostoru premikam in odkrivam strukture v njem. Te so izračunane in brez svoje lastne barve. V postopku določanja barv poudarim pomembne dele strukture in izločim nebistvene. Tako preoblikujem surovo izračunano strukturo v sliko, ki nosi osebni pečat.

Raziskovalci, na primer, opazujejo vesolje v vseh delih elektromagnetnega spektra valovanj. Dobljene meritve prevajajo v oblike in barve. S pomočjo teh slik odkrivajo zakonitosti in se približujejo razumevanju o predmetih, ki jih proučujejo...

Izredna izkušnja je biti hkrati znanstvenik in umetnik, s ciljem odkrivati Slike, ki zmorejo z enako izrazno močjo govoriti o tem novem svetu, kot o meni samemu. V naporu, da se odtrgam gravitaciji tehnike in že znanega, ter poletim proti še nevidenemu in odkrivanju sebe, vidim ključ do razumevanja tega dela, ki je mnogo več kakor nekaj milijonov pikic na listu papirja.

Peter Ciuha
 

Klikni!

Če želiš sam raziskovati fraktal klikni na sliko!

Kaj je Mandelbrotov fraktal?

Je slika dobljena z iteracijami kompleksne kvadratne enačbe zn = zn-12 + z0.  z0 je začetna točka - točka v koordinatnem sistemu, ki ji določimo barvo, glede na to, kako hitro se vrednost spremenljivke povečuje ali zmanjšuje. 

Še eno lastnost ima ta čudna slika. Ne glede na to kako močno jo povečamo, vedno je razgibana.

 

Iteracije L-sistemi