Matejev fraktalni travnik

Travnik
Iteracije
M_inJ.html
L-sistemi.html
Povezave.html

L-sistemi

Mnogo stvari v naravi ima obliko fraktalov, vendar je problem kako opisati procese nastajanja, rasti. Lahko bi rekli da to dosežemo z iteracijami. To je res, vendar kaj če nimamo enačbe, ki bi jo iterirali?

Odgovor nam ponuja Lindermayer.

Kako bi opisali nastajanje kochove snežinke? Začnimo s trikotnikom. Sedaj mu vsako stranico nadomestimo z . Iz trikotnika je nastala zvezda. Ponovimo postopek tako, da vsako ravno črto nadomestimo z gornjo krivuljo. Če bi ravno črto označevali z F (tisti, ki poznate Logo se spominjate ukaza FD). Obrat za 60° v desno označimo z + v desno pa -. Gornjo krivuljo bi narisali z ukazi: F+F--F+F. Zamenjavo ravne črte s krivuljo pa: F F+F--F+F. To je osnova zapisa, ki ga je predlagal Lindermayer.

 

 

Če bo opis v oglatem oklepaju [ ], bomo rekli da tvori stransko vejo. Primer F[+F][-F] pomeni da naredimo ravno črto, na konu katere sta dve "veji", ena 60° v levo druga v desno. Če enkrat naredimo F F[+F][-F] dobimo drugo sliko. Postopek ponovimo še nekajkrat in dobimo drevo.

 

Z manjšimi izboljšavami dobimo objekt, ki je še bolj podoben drevesu. Toda zakaj bi morali risati samo ravne črte. V naravi povsem ravnih oblik ni. Kaj če bi v zadnjem koraku deblo pobarvali zeleno, konce vej pa bi spremenili v liste in cvetove? Potem bi dobili sliko na desni strani. Človek bi težko verjel, da to ni slika prave rože, temveč le računalniško narejena slika.
Program, ki dolgočasne črno-bele Slike spreminja v rože najdete na http://www.cpsc.ucalgary.ca/projects/bmv/index.html, kjer ponujajo program Virtual laboratory in L-studio.

Mandelbrot Povezave