Pitagorov izrek
Uvod Zgodovina Stranice Pitagorov izrek Avtor
Pitagorejska števila Pitagorejska šola Preverjanje znanja
 

Pitagorejska števila

Pitagora je postavil ključ kozmosa v simbole števil od ena do deset. Vsako število nosi v sebi svoj ključ in možnost spoznanja ali smo se nekje v življenju zataknili, ali smo našo življensko preizkušnjo dobro opravili.

V preteklosti se je človekova misel o številih nanašala na skrivnostne lastnosti in jih povezovala z lastnim življenjem. Takšno pojmovanje števil ima korenine že v antiki, cvetelo pa je tudi še v mračnem srednjem veku. Nauki o številih izhajajo predvsem iz znane matematične šole starega veka, ki jo je osnoval v 6. stoletju pred našim štetjem Pitagora. Pitagorejci so verjeli, da je število nekaj kar resnično obstaja, tako kot obstajao fizična telesa. Verjeli so, da je svet sestavljen iz števil.


Števila so razdelili na soda in liha. Iz tega matematično lastnostnega nasprotja so izvajali nasprotje med neomejenim in omejujočim. Liha števila so predstavljala omejujoči princip, ker omejujejo razdvajanje. Tako so postopoma razpletali svoj nauk, da nasprotje med omejujočim in omejenim velja v vsej naravi. Števila so si razlagali takole:

Pitagorova števila

1 Vir vseh števil. Predstavlja razum, v prostoru predstavlja točko.
2 Predstavlja misel in linijo ter ženskost.
3 Simbol površine, vsebuje začetek, sredino in konec ter tudi moškost.
4 Predstavlja kvadrat, prostornino ter pravico.
5 Predstavlja zakon, kot vsoto ženskosti in moškost.
6 Posvečeno duši.
7 Simbol nedolžnosti, ker je nedeljivo.
8 Število je prvi kub in vsebuje skrivnosti ljubezni in prijateljstva.
9 Predstavlja medicino.
10 Je izraz materije, ker je vsota točke, linije, površine in prostornine.

Vse to je danes nesmiselno, toda Pitagorejci so tako iskali ključ do razumevanja sveta. Pitagorova šola je dvignila aritmetiko nad trgovsko računstvo. Pitagorejci so preučevali tako imenovana slikovita ali figurativna števila, kot so četverokotna števila. Pitagora je povezujoč vrste števil sestavil tablico množenja, ki nosi njegovo ime, Njegova preučevanja so se izkazala pomembna šele kasneje , ko so preučevali zaporedja in odkrili logaritme.