Jedača in ...

Otoška hrana je bolj znana po pridelkih iz notranjosti, kot po "morskih sadežih. Odlični so njihovi suho mesnati izdelki. Črede ovac, koz, korziških krav dajejo mleko za močne domače sire. V oljčnih nasadih pridelajo oljke za oljčno olje in za vlaganje. Otok pa je znan tudi po debelem kostanju. Kostanj sušijo in iz njega izdelujejo moko za pecivo. Kostanj dodajajo tudi med varjenjem piva. Pomladanski cvetovi makije ne oddajaj le vonja, ki je po nekaterih legendah korziškim pomorščakom naznanjal dom še preden so zagledali otok v daljavi, temveč tudi odličen med iz katerega izdelujejo domače sladice ali pa ga ponudijo v lepih glinenih lončkih. Ker so Korzičani navdušeni lovci, se na krožniku znajde tudi divjačina. V obmorskih krajih seveda ne manjka ribe (seveda s primerno ceno).

Vir: Revija: Mediterranee magazine; Horse- Serie No 8; April 97 Vir: Revija: Mediterranee magazine; Horse- Serie No 8; April 97

...pijača

Vroče poletje prižene žejo na ustnice kot bi trenil. Z leti vedno bolj cenim- vodo. Korzika je redko poseljen otok. Po nekaterih podatkih najredkeje v Sredozemlju (brez turistov ima le okrog 260 000 prebivalcev). Ker je večina industrije v Ajaccu in v Bastiji, so vodni viri zelo čisti. Po pravici povedano je v naših gorah težko najti tako dobro vodo kot v Korziških. Voda pa je pomembena surovina tudi za pivo.Colomba, Petra in Serena so s Korzike. Kostanj jim daje zanimivo aromo. Odlična piva so in to ne govorim le zaradi vročine. Seveda pa ne moremo govoriti o Mediteranu in Francozih ne da bi prišli do vina. Korziška vina iz okolice Sartena in St Florenta imajo dobro mesto med francoskimi vini. Po kosilu pa je običaj, da postrežejo s kockami sladkorja in z gospodarjevim žganjem. Z žganjem namočimo kocko sladkorja in jo nato sesamo.

.Vir: Revija: Mediterranee magazine; Horse- Serie No 8; April 97 Vir: Revija: Mediterranee magazine; Horse- Serie No 8; April 97

 

KUHINJA