DRUŠTVA IN ORGANIZACIJE

Žiče sodijo v občino Slovenske Konjice in imajo status samostojne krajevne skupnosti. Delo KS usmerja sedemčlanski svet KS, ki mu predseduje g. Jože Satler.
V vasi delujejo PGD (Prostovoljno gasilsko društvo Žiče), Prosvetno društvo, Turistično društvo.
Sedež KS in društev je v domu krajanov Žiče, ki se nahaja v centru vasi.
Telefon: 03 576 31 80


PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO ŽIČE
Korenine segajo v leto 1923, ko je bilo ustanovljeno skupno gasilsko društvo Draža vas - Žiče. Osamosvoji se leta 1980 in združuje ljudi, tudi veliko otrok, ki so vedno pripravljeni pomagati ljudem v stiski in nesreči. Društvo deluje na področju KS Žiče in KS Špitalič.
Predsednik društva je g. Milan Zupančič, poveljnik g. Andrej Podkubovšek.
Dosegljivi so tudi na naslovu: pgd.zice@volja.net

TURISTIČNO DRUŠTVO »ŽIČKA GORCA«
Najmlajše društvo je bilo ustanovljeno v samostojni Sloveniji leta 1992. Člani s svojim prostovoljnim delom skrbijo za lepši, čistejši in turistu privlačen kraj. Tradicionalna »vinska trgatev« je zabavno glasbena prireditev z razstavo in opravili ter šegami, ki spadajo k temu prijetnemu opravilu.
Društvu predseduje g. Franc Bezenšek.

PROSVETNO DRUŠTVO »FRANCE PREŠEREN«
Je najstarejše društvo v vasi. Ustanovne listine segajo v leto 1897. Takrat je bilo ustanovljeno bralno društvo, ki je postalo središče kulture in omike vseh, ki so bili željni lepe slovenske besede. V okviru društva so delovali: pevski zbor, tamburaški orkester, godba na pihala, dramska skupina in knjižnica. Različna obdobja so prinašala vzpone in padce, vendar društvo ni nikoli povsem zamrlo. Bogata zapuščina je izziv in navdih tudi za današnje člane. Nazadnje je dramska skupina, v letu 2002 – 2003, z velikim uspehom predstavila komedijo Mrtvi ne plačujejo davkov, za kar so prejeli občinsko Prešernovo nagrado. Društvo vodi gospa Mira Lojen.

prva stran, na vrh, nazaj, naprej