ŠOLA

Iz šolske kronike:
»Do leta 1847 so otroci obiskovali župnijsko šolo v Ločah. Zaradi številnih poplav in ujm, ki so povzročale večje izostajanje žičkih otrok od pouka, so se z Žičani odločili za svojo šolo. Boj za šolo v Žičah je trajal od leta 1842 do 1847, ko je škof Slomšek izdal dekret, da se v Žičah ustanovi šola in imenoval Miho Terana za učitelja. Sprva so prostor uredili sredi vasi v kmečki hiši.
Leta 1901 je bilo postavljeno novo šolsko poslopje v katerem šola domuje še danes. Leta 1927 je šola postala že trirazrednica. Poleg rednih predmetov so učitelji učili tudi razne druge spretnosti, ki so bile potrebne za vsakdanje življenje. Tako so tudi tukaj imeli v šoli vrt in drevesnico ter čebelnjak, istočasno pa so imeli tudi praktični pouk po domovih. Vseskozi pa je na vseh področjih bilo v ospredju narodnoprebudno delo. Delo učiteljev je bilo vsestransko, saj so se poleg pouka vključevali v razne dejavnosti društva in organizacij v kraju. Predvsem so bili kulturni animatorji.«
Tudi vojno je šola preživela, čeprav je bilo uničenih veliko knjig in nekaj pohištva. Leta 1948 je bila žička šola vključena v sedemletno šolo v Ločah. Učenci 4. razreda so prejeli spričevala in nadaljevali šolanje v sedemletki v Ločah. Šolanje so nadaljevali na nižji gimnaziji v Slovenskih Konjicah. Leta 1953 pa je šola postala osemletna OŠ. Takrat je vas dobila tudi električno razsvetljavo in leto, kasneje tudi prvo javno razsvetljavo.. Leta 1964 (1. junija) se je OŠ Žiče priključila OŠ Loče in postala njena podružnica.


Danes šola živi s časom. Postopoma uvajajo devetletno OŠ. Otroci se udeležujejo številnih interesnih dejavnosti, nudijo jim jutranje varstvo, organizirano podaljšano bivanje, toplo malico in kosilo. Športno vzgojo izvajajo na lepem igrišču ob poslopju šole, ki ga je uredila krajevna skupnost in v skromni telovadnici (razred). Večkrat pa učenci najraje stečejo v bližnji gozd ali k potoku, ki nudita številne možnosti za rekreacijo.
So EKO šola in skrbijo za čisto naravo. Tesno sodelujejo s krajem ter društvi in organizacijami v kraju. Otroška razigranost daje vasi živo podobo in upanje na lepšo prihodnost.Vodja podružnice je gospa Helena Celcer.

Naslov:
OŠ Loče, Podružnica Žiče, Žiče 14, 3215 Loče
tel.: 03 576 40 36

prva stran, na vrh, nazaj, naprej