Nazaj
Orelaninski sindrom
Orelaninski sindrom
 
 
POLJSKA KOPRENKA

Cortinarius orellanus (Fr.) Fr.

 

Čas rasti:

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Rastišče: listnat gozd pod hrasti in brezami, iglast gozd pod bori, mešan gozd, v višjih in nižjih legah, na peščenih tleh. Pri nas so jo našli že v različnih krajih, v okolici Ljubljane, proti Gorenjski in Dolenjski, na Štajerskem in v Pomurju.

Klobuk: 3-8,5cm v premeru, lisičje oranžno rjave barve, pri mladi gobi najprej stožčast pozneje sploščen z nakazano grbico v sredini z vlaknato površino, posut z drobnimi zrnatimi luskami. Rob tanek, sprva podvit, pozneje valovito izrezan in natrgan v smeri vlaken.

Trosovnica: lističi debeli, redki, široki, pritrjeni k betu ali izrezani, rumeni ali oranžno rjavi. Pri mladi gobi prekriti s svetlo rumeno kopreno, ki hitro izgine. Trosni prah rjasto rjav.

Bet: 4-8 x 0,5-l,2cm, čvrst, poln, spodaj zožen, ukrivljen, rumen, pozneje rjasto rumen, vlaknat, sledovi tanke koprene hitro izginejo.

Meso: rumeno do oranžno, pod kožico klobuka rjavkasto, blagega okusa, diši po redkvi.

Uporabnost: smrtno nevarna, zelo strupena zaradi orelanina, ki povzroča okvaro in nazadnje odpoved ledvic. Prvi znaki zastrupitve se pojavije šele 3-14 dni po zaužitju gob.

Možnost zamenjave: enako strupena je tudi prelepa koprenka, Cortinarius speciosissimus Kiihn. & Romagn., ki ji je po obliki in velikosti podobna, le da ima na betu prečne cikcakaste proge.