Začetna stran
Strupene gobe - uvodna stran
Strupene gobe - faloidni sindrom
Strupene gobe - parafaloidni sindrom
Strupene gobe - giromitrinski sindrom
Strupene gobe - orelaninski sindrom
Strupene gobe - muskarinski sindrom
Strupene gobe - panterinski sindrom
Strupene gobe - antabusni sindrom
Strupene gobe - paksilusni sindrom
Strupene gobe - prebavne motnje
Strupene gobe - prva pomoč  

 

 


Ta oblika zastrupitve je dobila ime po poljski koprenki (Cortinarius orellanus), s katero je prišlo leta 1952 na Poljskem do množične zastrupitve, (zastrupilo se je 135 ljudi). Posamezne primere zastrupitev so opisali tudi v Švici in v Franciji.

Inkubacija je zelo dolga, traja od 3 do 14 dni. Navadno se po treh dneh pojavijo bolečine v trebuhu s slabostjo in bruhanjem. Značilna je huda žeja, bolnik popije po več litrov tekočine na dan. Pridružijo se bolečine v udih in križu, glavobol in mrazenje, telesna temperatura pa ni zvišana.

Če diagnoza ni postavljena pravočasno, sledi pozneje zaradi odpovedi delovanja ledvic uremija, ki traja po več tednov, preden nastopi smrt.

Zelo podobna znamenja zastrupitve z odpovedjo ledvic se pojavljajo po uživanju podobnih gob, npr. prelepe koprenke (Cortinarius speciosissimus).

Prvič so jih opazovali leta 1974 na Finskem in nato leta 1979 na Škotskem. Zdaj je zdravljenje že tako napredovalo, da so nekaterim bolnikom rešili življenje s hemodializo ali s presaditvijo ledvic.

Znamenja zastrupitve pripisujejo več toksičnim sestavinam v teh gobah. Najbolj znana sta orelanin in orelin, ki sta obstojna pri visokih temperaturah in pri sušenju, vsak od njiju pa je sestavljen še iz več strupenih komponent.