KAKO GA UPORABLJAMO ?

Ta model uporablja izraz par za dva človeka vpletena v spolno razmerje. Posamezniki tavajo po zaslonu, kadar niso del para. Ko pridejo v stik s primernim partnerjem, obstaja možnost, da dva posameznika postaneta par. Če se to zgodi, se tadva posameznika nič več ne pomikata naokrog po zaslonu, ampak stojita en poleg drugega, se držita za roke ter predstavljata dva človeka v spolnem razmerju. Na ekranu to vidimo tako, da ozadje tistih dveh, ki sta v paru, posivi.

Prisotnost virusa HIV v populaciji je prikazana z barvo posameznikov. Uporabljene so tri barve: 

Ko kliknemo gumb nastavitve, se nam v desnem okencu prikažejo posamezniki s specifičnimi značajskimi lastnostmi glede na vrednosti petih drsnikov grafičnega vmesnika (pojasnjeno spodaj).

Ko je simulacija enkrat nastavljena, je pripravljena, da jo poženemo s pritiskom na gumb izvajaj. Gumb izvajaj požene simulacijo, ki jo izvaja zvezno, dokler ni gumb izvajaj ponovno pritisnjen (takrat se izvajanje ustavi). Med simulacijo, pričeto na gumb izvajaj, lahko spremembe z drsniki vplivajo na značajske lastnosti celotne populacije. Zato je bolje, da že na začetku nastavimo drsnike in jih med samo simulacijo ne premikamo več.

Vmesnik modela vsebuje dva monitorja:

Omenili smo že, da naš model vsebuje pet drsnikov. To so:

  1. Drsnik začetna populacija: Število posameznikov v simulaciji, ki bo predstavljalo celotno opazovano populacijo, nastavimo z drsnikom začetna populacija (posameznikov je lahko od 50 do 500). To mora biti nastavljeno predno je pritisnjen gumb nastavitve. Ko določamo lastnosti populacije, vsem posameznikom določimo značilnosti s pomočjo ostalih štirih drsnikov.

  2. Drsnik povprecna-spolna-aktivnost (nastavimo med 0.0 in 10.0) določa težnjo posameznika, da postane vezan v par (kot smo zapisali zgoraj, so vsi pari spolno aktivni). Ko je drsnik povprečna-spolna-aktivnost nastavljen na 0, nastajanje novih parov ni pričakovano, vendar je še vedno mogoče. Upoštevati moramo, da sta za par potrebna dva posameznika, ki sta se za to svobodno odločila.

  3. Drsnik povprečno-trajanje-zveze (nastavimo med 1.0 in 200.0) določa, koliko tednov bosta dva posameznika ostala v partnerski zvezi. Ponovno je potrebno upoštevati značilnosti obeh v razmerje vključenih posameznikov: razmerje traja samo tako dolgo, dokler eden od obeh posameznikov v paru ne prekine zveze.

  4. Drsnik povprečno-število-uporabnikov-kondoma (nastavimo med 0.0 in 10.0) določa prizadevanje posameznikov v populaciji za varno spolnost (to pomeni, da pri spolnem odnosu uporabljajo kondom). Če posameznik uporablja kondom, je v tem modelu privzeto, da okužba z virusom HIV ni mogoča. Upoštevajte pa, da je ta tendenca (kot tudi ostale) verjetnostna na več nivojih. Npr. če je drsnik povprečno-število-uporabnikov-kondoma nastavljen na 9, potem je povprečna uporaba kondoma pri posamezniku enaka 9 - to pomeni, da nekateri kondom uporabljajo le 8 ali 10-krat, še manj pa jih uporablja le 7 ali 11-krat. Tudi posameznik z vrednostjo uporabe kondoma 9, bi včasih ne uporabljal kondoma (približno v 10% časa). Simulacija uporabe kondoma je še dodatno zapletena zaradi dejstva, da kadar en partner želi uporabljati kondom, medtem ko drugi tega noče, par kondoma ne uporablja. Ta značilnost modela predstavlja dinamiko nekaterih spolnih odnosov, ne pa vseh. Izbira je do neke mere poljubna in uporabnik lahko to značilnost po želji vključi oziroma uporablja ter opazuje, kako je uporaba kondoma pri spolnem odnosu pomembna (ali ne) za povečanje okužb z virusom HIV v populaciji.

  5. Drsnik frekvenca-testiranja (nastavimo med 0.00 in 2.00) je zadnji izmed vseh drsnikov vmesnika. Določa povprečno frekvenco posameznika, da se bo testiral za virus HIV v obdobju enega leta. Nastavljen na 1.0 pomeni, da se bo povprečen človek enkrat letno testiral za virus HIV, medtem ko nastavljen na 0.2 pomeni, da se bo posameznik testiral samo enkrat v petih letih. Pogostost testiranja posameznika za virusom HIV ima pomemben vpliv, saj model predpostavlja, da posamezniki, ki vedo da so okuženi, pri spolnem odnosu vedno uporabljajo kondom, četudi bi bila uporaba kondoma v spolnem odnosu v primeru da bi bili zdravi, drugačna. Ta značilnost modela je ponovno predstavljena kot obnašanje nekaterih posameznikov. Model je bil razvit na ta način zato, da bi jasno pokazal vplive na javno zdravje, ki so povezani z rednim testiranjem in primernim odzivom na poznavanje posameznikovega HIV statusa (okužen, prenašalec ali ni okužen).

Da bi poznali vpliv drugačnega obnašanja populacije na javno zdravje, bi morali kodo modela relativno enostavno spremeniti.

V diagramu modela je z grafom pokazano skupno število neokuženih posameznikov (zelena barva), skupno število okuženih posameznikov katerih okužba še ni znana (modra barva) in skupno število okuženih posameznikov katerih okužba je znana (rdeča barva).

Pri modelu lahko nastavimo tudi hitrost izvajanja simulacije. To naredimo s pomočjo drsnika, ki je na desni strani modela. Če nastavimo modri kvadratek na levo polovico drsnika, bo izvajanje počasno in obratno - bolj ko gremo proti desni, hitrejši bo prikaz okužbe z virusom HIV v populaciji.