STVARI ZA OPAZOVANJE

Npr: Nastavite drsnik začetna-populacija na 300, drsnik povprečna-spolna-aktivnost na 10, drsnik povprečno-trajanje-zveze na 100, ostala dva drsnika pa na 0. Pritisnite gumb nastavitve in nato gumb izvajaj. Sedaj opazujte, kaj se dogaja v populaciji. Zapomnite si, da ko dva posameznika postaneta par, njuno ozadje posivi. Ti pari predstavljajo dva posameznika, ki imata spolne odnose. Tisti posamezniki, ki se še vedno prosto gibljejo po zaslonu (in njihovo ozadje ni obarvano sivo), nimajo partnerjev, zato tudi nimajo spolnih odnosov. Ker smo nastavili drsnik povprečno-trajanje-zveze na 100, nam to pomeni, da sta dva posameznika v paru spolno aktivna. Naš model pa ne dovoljuje varanja, zato je zveza med njima monogamna, kar pomeni, da si bosta zvesta 100 tednov (to je približno 2 leti), nakar se bosta razšla in si morebiti poiskala novega partnerja.

Sedaj ustavite simulacijo (pritisnete gumb izvajaj). Drsnik povprečna-spolna-aktivnost nastavite na 0, pritisnite gumb nastavitve in ponovno poženite simulacijo s pritiskom na gumb izvajaj. Opazili boste, da se v tem primeru virus HIV med posamezniki ne širi. To je posledica nastavitve drsnika povprečna-spolna-aktivnost, saj nastavljen na 0 pomeni, da posamezniki niso spolno aktivni. In ker naš model predpostavlja, da se virus HIV prenaša samo s spolnimi odnosi, okužbe niso mogoče.

Poglejmo še eno zanimivost. Nastavite drsnik povprečna-spolna-aktivnost na 10.0 in drsnik povprečno-trajanje-zveze na 1. Poženite simulacijo. Ker imamo posameznike, ki so redko spolno aktivni in je uporaba kondoma pri njih zelo visoka, bi predpostavili, da se virus HIV med populacijo ne bo širil. Dobro poglejte simulacijo in opazili boste, da se modri posamezniki zelo hitro obarvajo rdeče. To je posledica dveh stvari: prvič - nekateri posamezniki so bili že dolgo časa okuženi, pa se svoje okužbe niso zavedali, dokler se niso na njihovem zdravju pokazali simptomi okužbe, ki so jih pripravili do tega, da so se šli testirat; drugič - ker so se posamezniki sami odločili za testiranje za virusom HIV. Drsnik frekvenca-testiranja nastavljen na 1.0 pomeni, da se bo povprečen človek enkrat letno testiral za virusom HIV. Testirali so se tudi tisti, ki so zdravi, vendar se njihova barva (zeleni) ni spremenila, saj niso okuženi z virusom HIV. 

Sedaj spremenite drsnike (ne ustavljajte simulacije) in sicer: drsnik povprečna-spolna-aktivnost na 10, drsnik povprečno-trajanje-zveze na 1, drsnik povprečno-število-uporabnikov-kondoma na 0 in drsnik frekvenca-testiranja na 0. Kaj opazite ? Kako je to mogoče ? Če dobro pogledate model opazite, da se procent okuženih ni povečal, čeprav bi to pričakovali. Razlog je ta, da naš model predpostavlja, da imajo okuženi posamezniki (rdeči) varno spolnost, kar pomeni, da pri spolnem odnosu uporabljajo kondom. Zato se virus HIV ne širi na zdrave posameznike.