KAJ DELA?

Ta model simulira širjenje človeku nevarnega virusa (HIV), ki se prenaša s spolnimi odnosi v mali izolirani človeški populaciji, ki jo opazujemo ter prikazuje posledice njihove spolne aktivnosti.

Kot vemo, se virus HIV širi na različne načine:

Naš model prikazuje samo okužbo z virusom HIV pri spolnih odnosih in raziskuje pomembne učinke na populacijo glede na štiri vidike spolnega obnašanja. Uporabnik nastavi povprečno spolno aktivnost začetne populacije, koliko časa povprečen par populacije ostane skupaj, kako pogosta je v populaciji uporaba kondomov in kako pogosto se posamezniki populacije odločajo za testiranje okužbe z virusom HIV. Raziskovanje prve in druge spremenljivke lahko ilustrira, kako so spremembe spolnega  vedenja v naši družbi prispevale k povečanju spolno prenosljivih bolezni, medtem ko raziskovanje tretje in četrte spremenljivke lahko prispeva k začasni rešitvi problema.

S tem, ko uporabnik lahko nadzira, kako pogosto se bo povprečen posameznik odločil za testiranje, lahko določamo pomembnost nevarnosti HIV za zdravje celotne populacije. Ker se virus takoj ne pokaže v gostitelju, so posamezniki pogosto nekaj časa že okuženi, preden test ali simptomi zmanjšanja imunosti (kar vodi v testiranje) razkrijejo prisotnost virusa HIV. Redno odkrivanje z virusom HIV okuženih posameznikov bi lahko imelo pomemben vpliv na zdravje celotne populacije, če bi poznavanje okužb pozitivno vplivalo na spolno vedenje posameznikov v populaciji. Ta model raziskuje to možnost s tem, da bi vsi posamezniki, ki se zavedajo svoje okužbe z virusom HIV, pri spolnem odnosu vedno uporabljali kondom in tako preprečili širjenje virusa HIV.