Poklicna matura


Na začetno stran

Iz Pravilnika o poklicni maturi in Zakona o maturi

Poklicna matura je državni izpit. Opravlja se v skladu z določili ZAKONA O MATURI (Ur. list RS št. 15/03), PRAVILNIKA O POKLICNI MATURI (Ur. listu RS št. 99/01) in izpitnega reda, ki ga določi minister pristojen za šolstvo.

S poklicno maturo se zaključi izobraževanje v programih za pridobitev srednje strokovne izobrazbe (poklicni tečaj, poklicno-tehniško izobraževanje, srednje strokovno oziroma tehniško izobraževanje) – EKONOMSKI TEHNIK.

V nadaljevanju sledijo povzetki iz pravilnikov in zakonov, več pa je možno najti na zgornjih povezavah.


Predprijava
Do 15. decembra na šoli.
Prijave
60 dni pred junijskim rokom in 45 dni pred ostalimi roki (jesenski, zimski).
Odjava
Najpozneje tri dni pred začetkom izpitnega roka.
Izpitni roki
Spomladanski (junij), jesenski (avgust), zimski (februar).
Usklajevanje poklicne mature
Državna izpitna komisija za poklicno maturo.
Vodenje na šoli
Šolska maturitetna komisija - ŠMK.
Izpitne komisije
V šolski izpitni komisiji za ustni izpit sta praviloma dva učitelja predmeta, pri katerem se opravlja ustni izpit. Izpraševalec je praviloma učitelj, ki je učenca poučeval v zaključnem letniku.
Objava razporeda
Najmanj 24 ur pred začetkom pisnega in tri dni pred začetkom ustnega izpita.
Pisne naloge
Pisni izpit iz splošno-izobraževalnih predmetov (1. in 3. predmet) opravljajo kandidati sočasno po vsej državi. Znanje se preverja z enotnimi nalogami za vso državo (za vse programe V. stopnje zahtevnosti za mladino in za odrasle). Za strokovne predmete (2. in 4. predmet) pripravi pisne naloge učitelj ustreznega predmeta na šoli.
Morebitna zamuda
Kandidatu, ki zamudi začetek pisanja pisnega izpita do 30 minut, se omogoči pisanje izpita. Predvideni čas izpita se mu ne podaljša.
Trajanje izpita
Pisni izpit traja od 90 do 120 minut (natančno je določeno na vsaki izpitni poli).
Ocenjevanje pisne naloge
Pisne naloge kot prvi ocenjevalec ocenjuje učitelj ustreznega predmeta na šoli, ki jo je dijak obiskoval. Minister lahko imenuje ocenjevalce za dodatno ocenjevanje. Drugi del izpitne naloge iz materinega jezika in prvega tujega jezika ocenita dva ocenjevalca neodvisno.
Ustni izpit
Podroben razpored je objavljen tri dni prej. Izpit traja največ 20 minut. Kandidat ima pravico do 20 minutne priprave na izpit. Kandidat lahko enkrat zamenja listek. Zamenjava listka ne vpliva na oceno. Pri četrti izpitni enoti je lahko prisoten zunanji član.
Merila za ocenjevanje
Določena so v izpitnem katalogu, za drugo in četrto izpitno enoto jih lahko določi strokovni aktiv, sprejme pa ŠMK . V primeru, da izpitni katalog ne določa razmerja med pisnim in ustnim delom, sta dela enakovredna.
Končna ocena
Točkovni oceni pisnega in ustnega izpita se seštejeta. Točkovne ocene se pretvorijo v ocene od 1 do 5, pri SLO od 1 do 8. Ocena 1 je negativna. Skupna ocena za 1. in 3. predmet se določi na podlagi sklepa Državnega izpitnega centra, za 2. in 4. predmet po predlogu v katalogu ali pa jih sprejme ŠMK na predlog ustreznega strokovnega aktiva na šoli.
Splošni učni uspeh
Splošni uspeh se izrazi v točkah. Določi ga ŠMK kot seštevek ocen vseh izpitnih enot. Kandidat, ki doseže maksimalno oz. določeno število točk, prejme spričevalo s pohvalo.
Pogoj za spričevalo
Pozitivna ocena pri vseh predmetih. V primeru, ko kandidat pri vsakem od treh predmetov doseže vsaj 3 točke, pri preostali predmetu pa doseže vsaj 80% točk, potrebnih za pozitivno oceno, mu ŠMK določi pri tem predmetu pozitivno oceno zadostno (2).
Tajnost
ŠMK šole skrbi za tajnost pisnih delov poklicne mature do pisanja izpita. Do razdelitve spričeval so rezultati posameznih izpitov izpitna tajnost.

Na začetek
Izboljšanje ocene
V naslednjih dveh letih po opravljeni maturi lahko kandidat enkrat izboljšuje oceno ali ocene. Upošteva se boljša ocena.
Popravni izpiti
Kandidat, ki je opravil vsaj dve izpitni enoti, ima pravico v prvih treh zaporednih izpitnih rokih največ dvakrat opravljati popravni izpit pri predmetih, pri katerih ni bil ocenjen pozitivno. Kandidatu, ki je uspešno opravil storitev oziroma naredil izdelek ali seminarsko nalogo, se ocena iz te enote trajno prizna.
Kršitve izpitnega reda
Opomin, prepoved opravljanja izpita v primeru kršitev izpitnega reda.
Pravica do vpogleda
Pisna vloga – zahtevek za vpogled v izpitno dokumentacijo – naslovljena na ŠMK šole v treh dneh po seznanitvi z rezultati.
Pravica do ugovora
Ugovor zaradi kršitve postopka naslovi kandidat na ŠMK. Obrazložen ugovor na oceno pri pisnem delu (če je prišlo do pisne oziroma računske napake pri ocenjevanju) ali na ustnem delu (kršitve pravilnika ali zakona) se vloži v najpozneje naslednji dan po opravljanju izpita. ŠMK sklepa o pritožbi najpozneje v petih dneh. Njena odločitev je dokončna.
V treh dneh po seznanitvi z rezultati ima kandidat pravico do vpogleda v izpitno dokumentacijo. Naslednji dan po vpogledu je zadnji rok za oddajo ugovora na oceno. ŠMK odloči o ugovoru najpozneje v 15 dneh po prejemu vloge. Odločitev komisije je dokončna.
Spričevalo, obvestilo o uspehu
Dijak, ki uspešno opravi poklicno maturo, dobi spričevalo o poklicni maturi. Vsi kandidati, ki so opravljali poklicno maturo v določenem roku prejmejo obvestilo o uspehu.
Dodatni maturitetni predmet
Opravljanje dodatnega maturitetnega predmeta splošne mature ni obvezno. Kandidatom, ki ga uspešno opravijo, omogoča vpis na nekatere univerzitetne študije, ki so navedeni v razpisu za vpis. Rok za oddajo prijave je praviloma enak roku za oddajo prijave k splošni maturi.
Koledarja izvedbe mature in poklicne mature sta usklajena in omogočata opravljanje dodatnega maturitetnega izpita v istem roku, ko kandidat opravlja poklicno maturo.
Potrdilo o opravljanju maturitetnega izpita prejme kandidat na dan, ki je določen za seznanitev kandidatov z uspehom pri splošni maturi.
V letu, ko kandidat dopolni 21 let, se lahko prijavi k opravljanju splošne mature, čeprav ni obiskoval programa gimnazije ali zaključil kakšne druge srednje strokovne šole.
Maturitetni tečaj
Maturitetni tečaj podaljša šolanje za eno šolsko leto. Predmetnik obsega le predmete, ki jih bodo dijaki opravljali na splošni maturi. Dijak ima po vpisu v redni maturitetni tečaj status dijaka, lahko pa se odloči tudi za šolanje ob delu.

Na začetek

Kontakt