9. UPORABA TABELE

Na računalu TI-92 Plus imamo tudi meni TABLE, ki je zelo koristen za reševanje nalog, kjer je potrebno izračunati vrednosti funkcije na nekem intervalu. V tabeli lahko potem tudi preprosto pogledamo, kolikokrat se na tem intervalu spremeni predznak funkcije in v katerih točkah.

Določimo vrednosti funkcije y = x3 - 2x za vsako celo število med –10 in 10.

Najprej s pomočjo diamantne tipke odpremo zaslon za vnos funkcij, Y= (nad črko W), in odtipkamo funkcijo y = x3 - 2x: 

Sedaj pa odpremo okno TblSet, kjer najprej določimo, od kod naprej želimo tabelirati našo funkcijo; mi začnemo pri –10. Določiti moramo še, s kakšnim korakom želimo tabelirati vrednosti funkcije. Ker naša naloga zahteva vrednosti funkcije za cela števila med –10 in 10, izberemo korak 1. Ostalih dveh nastavitev nam ni potrebno spreminjati in okno TblSet zapustimo s pritiskom na tipko ENTER: 

S pomočjo diamantne tipke odprimo meni TABLE: 

V prvem stolpcu so cela števila, v katerih smo želeli izračunati funkcijo, v drugem stolpcu pa izračunane vrednosti. Znotraj tabele se premikamo s smernim križem. Če se želimo premakniti za celo stran navzgor oziroma navzdol, pritisnemo tipko 2nd in na smernem križu smer gor oziroma dol. Opazimo, da funkcija v točkah –1, 1 in 2 spremeni predznak. Zato lahko poskusimo naši funkciji na intervalu med -2 in 2 še enkrat določiti vrednosti, vendar namesto koraka 1 izberimo korak ½. Ko pritisnemo funkcijsko tipko F2, se odpre okno TblSet. Začetna vrednost naj bo –2 in korak 0,5. Ko smo pritisnili na tipko ENTER, smo se spet vrnili v meni TABLE, kjer so vrednosti izračunane na novo: 

Funkcijo y = x3 - 2x lahko tudi narišemo: izberemo tipko GRAPH in iz grafa funkcije vidimo, kje se spremeni njen predznak.

Določimo še vrednosti funkcij y = x3 in y = sinx za vsako celo število med –10 in 10. Najprej ti dve funkciji vpišemo v okno Y= ter določimo začetek tabele pri –10 in korak 1 v oknu TblSet.

V meniju Table so sedaj izračunane vrednosti za vse tri funkcije; pod y1 za funkcijo y = x3 - 2x, pod y2 za funkcijo y = x3 in pod y3 za funkcijo y = sinx: 

Da lažje primerjamo funkcije med sabo, jih lahko še narišemo, seveda s pomočjo tipke GRAPH:

Nazaj      Naprej     Kazalo