5. SPREMINJANJE NASTAVITEV

Oglejmo si še, kaj se skriva na tipki MODE. Tu lahko spreminjamo nastavitve računala. Ena od stvari, ki jo lahko nastavimo, je oblika izpisa, Pretty Print Mode.

Kadar je vključen (izbrali smo možnost ON), dobimo lepo obliko izpisa. Kadar pa izberemo možnost OFF, torej izključimo Pretty Print Mode, dobimo enak izpis izraza, kot smo ga odtipkali pri vnosu. Poglejmo si razliko na primeru:

Pretty Print: ON

Pretty Print: OFF

Odločimo se lahko tudi, ali želimo pri računanju z računalom TI-92 Plus dobivati točne rezultate ali so nam bolj všeč približki oz. decimalni zapisi. Na voljo imamo možnost Auto/ Exact/ ApproxiMate:

Če izberemo možnost Exact Mode, je vsak rezultat, ki ni celo število, predstavljen kot ulomek oziroma s simboli (e,, ...). Pri Approx Mode so vsi numerični rezultati predstavljeni v decimalnem zapisu. Tretja možnost, Auto Mode, pa je kombinacija prejšnjih dveh možnosti: če je možno kalkulator uporabi Exact Mode, če pa vnesemo izraz v decimalni obliki, uporabi Approx Mode. Poglejmo si izraze 1/9, 7p in 7.p izpisane v vseh treh načinih:

Auto Mode

Exact Mode

Approx Mode

Na tipki MODE imamo tudi možnost Exponential Mode, kjer lahko izbiramo tri različne oblike zapisa: Normal/ Scientific/ Engineering Mode: 

Oglejmo si obliko zapisa aproksimacije izraza 10000p :

Normal Mode

Scientific Mode

Engineering Mode

V Normal Mode dobimo običajen zapis izraza v decimalni obliki, ker smo število 10000p še aproksimirali. Zapis 3,14159E4, ki ga dobimo v Scientific Mode, pomeni 3,14159 *104. Za ta način zapisa je značilno, da je levo od decimalne pike vedno le ena številka in to je tudi glavna razlika od oblike zapisa v Engineering Mode, kjer lahko levo od decimalne pike stojijo trimestna števila. Tako zapis 31,4159E3 pomeni število 31, 4159 *103.

Nazaj     Naprej     Kazalo