4. SKUPINE TIPK

Tipke na računalu razdelimo na tri skupine: na funkcijske tipke, ki so levo od zaslona, drugi del je tipkovnica s črkami na spodnjem delu računala, tretja skupina tipk pa je tipkovnica s številkami in znaki za matematične operacije. Največja tipka okrogle oblike v zgornjem desnem kotu je t. i. smerni križ. Z njim premikamo kurzor na zaslonu navzgor in navzdol, levo in desno. Premikamo ga lahko tudi po diagonalnih smereh, ki pa jih uporabljamo le pri geometriji in grafih.

 

 

Pomembne tipke so še:

2nd:

Z njo dostopamo do druge funkcije na tipkah, ki so označene z isto barvo kot tipka 2nd, torej rumeno. Računalo TI-92 Plus ima dve tipki 2nd na različnih mestih, za lažje delo. Primer: 2nd in J, dobimo simbol za neskončno.

DIAMANTNA tipka:

Aktivira tipke, ki izberejo določene menije. S pomočjo te tipke pa lahko izvedemo tudi vse operacije, ki so na računalniku označene z zeleno barvo. Nad tipko ENTER imamo tako narisani dve zeleni vijugi in s to tipko lahko izvedemo aproksimacijo. Izračunajmo 1/9 in potem še aproksimacijo za ta ulomek s pritiskom na diamantno tipko in potem še ENTER.

PUŠČICA:

S pomočjo te tipke zapisujemo velike tiskane črke. Če pa pritisnemo na tipko CAPS (druga funkcija na črki Z), imamo stalno vključene velike črke.

 ROKA:

Ta tipka se uporablja s smernim križem, da lahko ravnamo z geometrijskimi objekti. Prav tako jo uporabljamo za risanje grafov, nahaja pa se v zgornjem levem kotu.

Poglejmo si še en primer: na tipki Y lahko uporabimo tako diamantno tipko kot tudi 2nd tipko. V prvem primeru dobimo meni tabela, iz katerega se vrnemo s pritiskom na diamantno tipko in Home nad tipko Q:

V drugem primeru pa računalo nariše znak puščico.

Kadar pritisnemo diamantno tipko ali tipko 2nd, se ta dva simbola izpišeta tudi v statusni vrstici.

Razglejmo se še malo po tipkovnici. Na njej so kar tri tipke ENTER, poleg smernega križa pa se nahaja tipka ESC, s pomočjo katere lahko zapuščamo menije.

Do menijev lahko pridemo tudi z bližnjicami. Do menija GRAPH pridemo s pritiskom na diamantno tipko in črko R, nad katero imamo napis GRAPH:

Iz tega menija pridemo s pritiskom na diamantno tipko in črko Q, kjer se nahaja napis HOME. Podobno pridemo v meni TABLE.

S puščico v levo brišemo znake levo od kurzorja, s kombinacijo tipk diamantna tipka in DEL pa znake desno od kurzorja.

 2nd ò in 2nd d:

S kombinacijama teh dveh tipk integriramo in odvajamo. Poskusimo izračunati odvod funkcije sin(x). Odtipkamo 2nd d SIN, spremenljivka je x in zaključimo vnos z dvema zaklepajema. Pritisnemo ENTER in počakamo na rezultat:

Kalkulator nam javi, da smo podali premalo argumentov. Povedati mu moramo še, po kateri spremenljivki želimo odvajati. S pritiskom na tipko ESC se vrnemo v vrstico za vnos in zapišemo še spremenljivko x ter pritisnemo ENTER. Sedaj smo dobili pravilen rezultat: 

Kombinacija tipk 2nd MATH nam odpre meni matematika, znotraj katerega se lahko sprehajamo in izbiramo pojme s pomočjo smernega križa: 

Iz menija pridemo, ko pritisnemo tipko ESC.

S pritiskom na diamantno tipko in črko K dobimo nekatere posebne simbole:

Če potrebujemo simbol za neskončno, pritisnemo 2nd in J, simbol za afno pa se skriva na kombinaciji tipk 2nd in R. Nad črke lahko zapisujeme tudi razne naglase in preglase, na voljo nam je tudi grška abeceda.

Pa poskusimo še malo po grško: kombinacija tipk 2nd in črka G pomeni, da bomo zapisovali grške črke in ko pritisnemo še tretjo tipko, dobimo željene črke. Tako se na črki W skriva omega, na E epsilon, na G gama, A nam postreže z alfa, b z beta, pi je na P...

S 2nd CHAR dostopimo do menija, v katerem lahko izbiramo različne posebne znake:

Na voljo nam je grška abeceda (to je druga pot, kako se dokopati do grških črk), matematični znaki (unija, presek, je element, ...), ločila (!, “, %, &, @, ?, ...), posebni znaki (puščice, ...) in mednarodni znaki, kjer najdemo različne naglase in preglase za samoglasnike.

Če želimo hkrati vnesti več izrazov ali ukazov v vrstico za vnos, jih zapišemo v kolonah in med njih postavimo dvopičje. Poglejmo si primer: 

Hkrati pa smo se tudi naučili, kako izvedemo substitucijo. Z znakom puščica smo sin(x) poimenovali a in 6 smo poimenovali b. Vse dokler ne bomo opravili inicializacije računala, bo pomenila črka a sin(x) in črka b 6. To moramo upoštevati pri nadaljnjem računanju, da ne bomo presenečeni nad kakšnim rezultatom.

Nazaj     Naprej     Kazalo