Nazaj
Prebavne motnje
Prebavne motnje
Prebavne motnje
Prebavne motnje
Prebavne motnje
 
 
JAMIČASTA MLEČNICA

Lactarius scrobiculatus (Scop. ex Fr.) Fr.

 

Čas rasti:

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Rastišče: iglast gozd v višjih legah, predvsem pod smrekami; raste v skupinah, pogosta po vsej Sloveniji.

Klobuk: 10-20cm v premeru, mesnat, v sredini gladek in lijasto vgreznjen, drugod prekrit z oranžno rjavimi luskami na slamnato rumeni podlagi, navadno brez kolobarjev, rob sprva podvit, površina v vlažnem vremenu sluzavo lepljiva, v suhem svetleča.

Trosovnica: lističi gosti, tanki, elastični, belkasti ali svetlo rumenkasti z rožnatim odtenkom, poraščeni po betu, različno dolgi. Trosni prah svetlo rumen.

Bet: 3-6 x 1,5-3,5cm, kratek, čvrst, v gornjem delu belkast v spodnjem rumen, z gostimi neenakomernimi podolgovatimi jamicami rjavkaste barve na površini, votel.

Meso: svetlo rumeno, trdo, z vonjem po sadju, pekočega okusa, na prerezu izteka obilen pekoč bel mleček, ki postane na zraku takoj žvepleno rumen.

Uporabnost: strupena.

Možnost zamenjave: po obliki, barvi in velikosti ji je podobna postavna mlečnica, Lactarius repraesentaneus Britz. z vlaknatimi resicami na klobuku. Raste prav tako v gorskem svetu pod smrekami; mesa nima pekočega, temveč grenkega, mleček pa na zraku ne postane rumen, temveč vijoličast. Pogojno užitna.