KARBOLNI KUKMAK Agaricus xanthoderma Gen. |
Čas rasti: |
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
XI |
XII |
|
Rastišče: v vrtovih, parkih, ob poteh, na travnikih, v listnatih gozdovih.
Klobuk: 8-l4cm v premeru, pri mladi gobi zvonast, nato polkroglasto izbočen, pozneje razprt, bel ali svetlo siv, prekrit s kožico iz žarkasto potekajočih vlaken, gladek, ob robu ostanki zastirala.
Trosovnica: lističi gosti, ozki, ob betu prosti, najprej beli, nato rožnati, naposled postanejo čokoladno rjavi. Trosni prah čokoladno rjav.
Bet: 5-15 x 1-2 cm, bel, vitek, valjast, spodaj gomoljasto odebeljen in rumen, gladek, pozneje postane v sredini votel. Zastiralo belo, na robu rumenkasto, precej debelo, včasih dvojno.
Meso: belo, v betu, posebno v spodnjem delu, na prerezu rumeno, na zraku postane vse meso najprej rumeno, nato rdečkasto. Diši neprijetno po karbolu, zlasti pri kuhanju, okus neprijeten.
Uporabnost: strupen, povzroča prebavne motnje.
Možnost zamenjave: po neprijetnem okusu in po značilnem vonju po karbolu se razlikuje od drugih kukmakov z belimi klobuki, npr. od poljskega kukmaka, Agaricus arvensis Schff. ex Fr., ki mu je sicer podoben.
|
|
|