GIULIO CARLO DE' TOSCHI DI FAGNANO

(Sinigaglia - 1682 - 1766)

Grof in markiz Giulio Carlo Fagnano je bil italijanski matematik. Bil je eden prvih, ki je posvečal pozornost theoriji eliptičnih funkcij.

 

Delo

Najbolj je znan po raziskavah o dolžini in delitvi loka nekaterih krivulj, še posebej lemniskate. Po njegovem mnenju je raziskovanje lemniskate njegov najbolj pomemben prispevek k znanosti. Raziskave je objavljal v matematičnem zborniku Produzioni Matematiche. Tudi v njegovi grobici je napis "Multifariam divisa atque dimensa Deo veritatis gloria".

S krivuljami drugega reda, kot je elipsa in hiperbola, mu ni uspelo najti formul za njihovo dolžino, zato se je osredotočil na lok kroga. Izpostavil je pomembno povezavo med integralom po loku kroga in integralom po loku lemniskate. Nenezadnje je dokazal formulo:

kjer je i =.

Njegova dela so bila zbrana in objavljena v dveh izdajah v Pesari leta 1750.

Nekateri matematiki, najbolj pa De la Hire in Rolle so nasprotovali njegovi metodam analize, ki so temeljile na infinitizimalnem računu.

 

Življenje

Fagnano je opravil visoko šolanje na Collegio Clementino v Rimu, kjer si je pridobil velik ugled, razen na področju, po katerem je danes tako znan. Njegova nenaklonjenost matematični vedi je bila velika. Šele po končanju obiskovanja univerze se je vpisal na smer matematike, kjer je nato brez pomoči svojih profesorjev postal mojster v tej vedi in izpilil svoje znanje do temeljev.

Praktična pobožnost je dala pečat njegovemu življenju. Njegova navezanost na religijo je bila pristna in ljubeča. Eden od njegovih 12 otrok je postal celo nadškof in služboval v katedrali v Sinigagli, medtem ko se je ena od njegovih hčera pridružila benediktinskemu redu.

Kot pisatelj so ga njegovi sodobniki hvalili zaradi blagosti v polemiziranju, kot tudi zaradi jasnosti in natančnosti v slogu in mislih.