Igrica za delovanje potrebuje Java 1.4.1 ali novejšo nadgradnjo Jave. Če želite si dodatek za Javo prenesete s tega linka Java.

Ribnik

Narejeno z NetLogo

Izvorna datoteka: dez.nlogo

Ribnik?
-----------
Pri tem modelu lahko vidite učinek vodnih kapljic pri udaru na vodno površino.

Lahko se igrate z večimi nastavitvami. Probajte nastaviti napetost ribnika na maksimum ali minimum. Kaj se zgodi? Probajte nastaviti hitrost kapljice. Poigrajte se z vidnim kotom, da dobite bolj realen pogled. Nastavite trenje. Kaj opazite

  • KAKO SE UPORABLJA
  • ------------- NASTAVI pomeni ponastaviti model. NAPREJ konstantno razmnožuje valove v vodi medtem ko prisluškuje kapljicam, ki jih povzroča uporabnik. Da se sprosti pad, drži levo miškino tipko za kratek čas na katerikoli točki ribnika(modri predel). To je točka na katero bo kaplja padla. TRENJE kontrolira vsoto sile, ki povzroči da se vodni delci premikajo naprej in nazaj v primerjavi z osnovo, pridušeni valovi. VODNA NAPETOST madzira učinek sosednosti vodnih delcev, ki se kažejo vertikalno. Večja vodna napetost, počasneje valovi potujejo skozi vodo. To je izvedeno v modelu kot težni koeficient z razliko v višini želvice in njenimi sosedi. Rezultat odtehtane težine je dodan želvini trenutni navpični hitrosti(predstavljena s povečevalnon vrednostjo dZ) in njeno trenutno pozicijo da določi naslednjo pozicijo. Da poenostavimo prejšnjo trditev, pomeni: večja površinska napetost, več sosedov od delca so lahko potegnjeni naprej, torej pohitrenje valovanja. Izbira UDARCA določi koliko sile je v kapljici. Kaplje z večjo silo povzročijo večje valove. 3-D stikalo dovoljuje pogled ribnika iz določenega kota.
  • STVARI ZA OPAZOVANJE
  • ---------------- Ribnik je narejen iz mreže želvic, pri kateri se vsaka obnaša kot da je povezana s svojim sosedom z elastiko. Vsaka želvica ima navpično pozicijo in hitrost, ki določi kako visoko nad ribnikom je ali kako globoko pod ribnikom je in koliko se spremenila ta razdalja z naslednjim korakom. Ko so kapljice sproščene, potem povišajo navpično hitrost delcev pod njimi, ki povzročijo da se pomaknejo navzdol. Ko padejo, potegnejo še svoje sosede, ki pa potegnejo svoje navzgor. Ta menjava povzroči val znotraj ribnika s centrom kamor je kaplja padla Ko valovi udarijo ob steno, se le-ti odbijejo nazaj proti sredini, ker se zidovi ne premikajo navzgor in navzdol. Trenje povzroči da se s časom valovanje umiri.