Ta stran je bila avtomatično ustvarjena s programom NetLogo 2.0.2. Za vsa vprašanja se obrnite na stran feedback@ccl.northwestern.edu. Na drugih operacijskih sistemih, si lahko najnovejšo različico priskrbite na Sun's Java site NetLogo 3.1. Vprašanja, problemi? Kontaktirajte feedback@ccl.northwestern.edu.

Spletna stran podpira Java 1.4.1 ali kasnejše izdaje. Stran ne bo delovala na Windows 95 ali Mac OS 8 ali 9.Uporabniki računalnikov Mac morajo imeti OS X 10.2.6 ali novejšo izdajo ter uporabiti brskalnik, ki podpira Java 1.4 (Safari deluje, IE pa ne.) Na drugih OS si lahko najnovejšo izdajo priskrbite na Sun's Java site.


Da bo stran delovala pravilno, morajo biti trenutna datoteka, datoteka vašega modela (pohajkujocecrke.nlogo) in datoteka NetLogoLite.jar v istem področju. (Datoteko NetLogoLite.jar lahko kopirate iz področja, kjer imate naložen program NetLogo.)

Na nekaterih sistemih, lahko delovanje modela preverite na vašem računalniku pred nalaganjem na strežnik. To ne deluje na vseh sistemih, čeprav, če ne deluje z vašega trdega diska, poskusite prenesti na spletni strežnik.

Ni vam potrebno vključiti vsega v to datoteko na vaši strani. Če želite, lahko vzamete le kodo HTML, kjer na začetku uporabite <applet> in zaključite z </applet> nato prilepite v željeni spletni sestavek. Lahko pa na vsaki strani vstavite </applet>.

Če sta datoteki NetLogoLite.jar in vaš model v drugem področju, morate prilagoditi archive= ter lines= v kodi HTML, da nakažete njihovo pravo lokacijo. (Na primer, če imate več strani v različnih direktorijih na istem spletnem strežniku, lahko vstavite le kopijo datoteke NetLogoLite.jar v osnovni direktorij ter spremenite vrstice archive= vseh HTML datotek, za kopijo datoteke v osnovnem direktoriju. To bo prihranilo nekaj vašega prostora ter posameznikovega časa nalaganja.)

Ustvarjeno z uporabo NetLogo

Ogled/nalaganje datoteke: Pohajkujocecrke.nlogo

KAJ JE TO?

Ta model ilustrira kako zgraditi besedni predelovalec v katerem vsaka črka nastopa samostojno. Vsaki črki je znano le, katera črka se bo nahajala pred njo in kako dolga bo beseda. Ko se črke in robovi premaknejo, črke same poiščejo pot do njihovega pravega mesta.


KAKO DELUJE

Vsaka črka opazuje spremembi robov in svojo neusklajenost s svojim "vodnikom", ki je črka, ki se v besedilu nahaja pred njo. Če se črka ne nahaja na svojem pravem mestu, relativno glede na svojega vodnika, naredi korak v vodnikovi smeri.


NAVODILA ZA UPORABO

NASTAVITEV nastavi robove in nekatere primere stavkov za besedilo v prvotno stanje.

ZAČNI začne in ustavi simulacijo.

Drsnika LEVI-ROB in DESNI-ROB omogočata nastavljanje robov. Te drsnike lahko premikaš medtem ko je ZAČNI vklopljen, črke pa se bodo prilagodile razporku.

RAZTRESI ČRKE nalkjučno raztrese črke po zaslonu. Gumb lahko vklopiš tudi ko se ZAČNI izvaja.

RAZMIK-VRSTIC določa razmik med vrsticami.


STVARI ZA OPAZOVATI

Kako črke vedo, kam morajo iti? V čem se to obnašanje črk razlikuje od obnašanja črk v običajnem besednem predelovalcu?


STVARI; KI JIH JE POTREBNO POISKUSITI

Ko je ZAČNI vklopljen poskusi:
--Premikati drsnika robov
--Spreminjati razmik
--Pritiskaj gumb za raztresanje črk
--Kombinirati vse troje našteto


NADALJEVANJE MODELA

Lahko razširiš model tako, da bo lahko uporabnik vnesel njegovo/njeno sporočilo? Morda bi poizkusil z uporabo User-input primitive.

Včasih se bo na začetku nove vrstice pojavil presledek. Poskusi model popraviti tako, da bodo presledki na koncu vrstic ignorirani.


ZNAČILNOSTI NETLOGA

Bodi pozoren na uporabo brezizrazne oblike, ki jo ima želva, in ki je nevidna razen za označbo.


ZAUPANJE IN PRIPOROČILA

Ta model je osnovan na Smalltalk programu enakega imena, ki ga je razvil Ted
Kaehler iz Disney Interactive.

Za sklicevanje na model v člankih, prosim uporabite: Wilensky, U. (1998). NetLogo Wandering Letters model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/WanderingLetters. Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

Za druge objave, prosim uporabite: Copyright 1998 Uri Wilensky. Vse pravice pridržane. Glejte http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/WanderingLetters za pogoje uporabe.