O MENI

 Sem Štajerka in sem doma iz Vitanja, iz prijetnega kraja pod Pohorjem.

Tu sem preživela nepozabna otroška leta. Delila sem jih s sestro Sabino, s katero sva se poleti igrali ob in v potoku za našo hišo, pozimi pa sva se sankali, saj smo imeli čisto prave snežene zime in sva se potem premraženi greli na domači krušni peči.

Prve učenosti sem nabirala v osnovni šoli v Vitanju. Ko sem se naučila brati, sem postala pravi knjižni molj, saj sem knjige kar požirala in seveda sem vsako leto prebrala tudi vse tiste, ki so bile potrebne za bralno značko. Zelo rada sem pisala spise in kar nekaj mojih prispevkov je bilo objavljenih v časopisih in na radiu. V veliko veselje mi je bilo tudi sodelovati pri šolski hranilnici. Seveda smo s sošolci ušpičili tudi nekaj lumparij ter skupaj preživeli veliko lepih dni; zato smo na valeti točili krokodilje velike solze! Vsakih nekaj let se ponovno zberemo in obujamo spomine. Mednje sodita tudi tile dve fotografiji:

Šolanje sem nadaljevala na Gimnaziji Celje-Center, kjer sem bila v naravoslovnem oddelku, saj mi je bilo naravoslovje že takrat bližje kot pa družboslovje in jeziki, čeprav sem imela tudi te predmete čisto rada. Povedano po pravici: še najmanj rada sem imela telovadbo…

Gimnazijska leta so kar prehitro minila in odločila sem se za študij matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, saj si želim skrivnosti matematike prenašati na mlade rodove.

Za študij matematike se je odločila tudi Alenka, moja sošolka in prijateljica iz osnovnošolskih in gimnazijskih klopi. Na fakulteti sva se začeli družiti še z Blanko in s Suzano, s katerima smo postale prijateljice in sestavljamo štiriperesno deteljico:

Skoraj ves čas med študijem sem živela v študentskem domu, kjer sem spoznala veliko zanimivih ljudi. Nekateri so postali moji prijatelji in z njimi se družim tudi v prostem času. Takrat gremo skupaj v kino, na biljard, včasih smo ob večerih sestavljali puzzle ali pa igrali karte. Ta druženja so zelo zanimiva, saj študiramo na različnih fakultetah in smo doma iz različnih koncev Slovenije, vsak s svojim narečjem, navadami, hobiji in pogledi na svet. Po nekaj letih bivanja v študentskem domu vsaj za silo razumeš slovenska narečja in spoznaš precej navad iz različnih koncev Slovenije.

Ker sem doma s podeželja, svoj prosti čas zelo rada preživljam v naravi: se sprehajam, gobarim, kolesarim, vsake toliko me pot zanese s prijatelji v gore.

Vedno bolj pa sem tudi zaljubljena v morje. Všeč mi je s soljo prepojen morski zrak, vročina, borovci, topla voda in ribiške barke:

Kadar je moja duša polna občutkov, jih prelijem v pesmi, ki so takšne, kot je takrat moje razpoloženje: vesele, zaljubljene ali pa žalostne.

Svoj prosti čas zelo rada preživljam tudi z mojim fantom Petrom, ki je strasten ribič in tako sem šla lani nekajkrat z njim lovit ribe in na Kolpi sem ujela svojo prvo ribo.

Poleg študija pa delam tudi druge stvari. Nekajkrat na mesec sem delala kot demonstratorka in voditeljica dogodivščin Vsi enaki-vsi različni in Kadilec v Hiši eksperimentov. To je prvi slovenski znanstveni center tipa naredi sam, kjer sem si nabrala precej bogatih izkušenj pri delu z obiskovalci centra. Še vedno vodim dogodivščino Vsi enaki-vsi različni. Zanimivo je tudi sodelovati z znanstveniki, ki pripravljajo eksperimente in z ostalimi demonstratorji, ki so večinoma študentje različnih strok. Skupaj smo obiskali tudi italijanski science centre v Trstu in takole pozirali nasproti centra (ja, v ozadju je res morje):

V Trstu  Na večeru palačink

 

Uvod     O meni     Gore     Pesmi     Seminar     Fotografije