2. ZAČETEK DELA

Najprej v računalo namestimo baterije. Vstavimo štiri alkalne baterije tipa AA. Kalkulator držimo navzgor in drsnik pomaknemo k odprti ključavnici. Nato pokrov pomaknemo navzdol za 3mm in ga odstranimo. Pravilno vstavimo baterije in ga zapremo. Ne pozabimo še zakleniti ključavnice, torej pomakniti drsnika k zaklenjeni ključavnici.

Pokrov računala lahko uporabimo za naslon oz. kot podstavek.Računalo TI-92 Plus vključimo s pritiskom na tipko ON, po delu pa ga izključimo s pritiskoma na tipki 2nd in ON.

Običajno izvedemo pred začetkom dela z računalom t. i. inicializacijo, kar pomeni, da računalo očistimo. To je še posebej pomembno, če računalo uporabljamo v razredu, saj so lahko v njem še kakšni stari rezultati ali pa na novo definirane spremenljivke in funkcije. Zato bi lahko pri računanju dobivali napačne in različne rezultate. Inicializacijo izvedemo s hkratnim pritiskom na tipke 2nd, ROKA in ON. Tako dobimo največji kontrast, ki ga zmanjšamo z istočasnim pritiskom na diamantno tipko ¨ in tipko - ; lahko pa ga povečamo s pritiskom na diamantno tipko ¨ in + .

Pa opravimo inicializacijo.

Sedaj je računalo pripravljeno za delo in prazen osnovni zaslon na računalu izgleda tako:

Pa poskusimo kaj izračunati, recimo ¾+. Kvadratni koren je druga funkcija tipke za množenje, ki jo izvedemo s pritiskom na tipki 2nd in krat – tega smo navajeni tudi od manjših žepnih kalkulatorjev. Rezultat se je izpisal v lepi matematični obliki kot ulomek na spodnji desni strani zaslona. Izračunajmo še 4!. Zapis za simbol ! dobimo s pritiskom na tipki 2nd in W. Prejšnji vnosi in rezultati so se pomaknili vrstico više: 

Negativna števila vnašamo s tipko (-). Izračunajmo 5 * –3 in –22. Pazimo: če želimo kvadrirati negativno število, ga moramo zapisati v oklepaje.

Izračunajmo še 7 - 4, enkrat z minusom in enkrat z minusom v oklepajih, in poglejmo, kaj se zgodi:

Ko smo pri računanju pritisnili tipko minus, je računalo dani števili ustrezno odštelo. Ko pa smo pritisnili tipko minus v oklepaju, je računalo izvedlo množenje, saj tipka minus v oklepaju pomeni le predznak, zato moramo biti pri računanju pazljivi, da ne bi prihajalo do napak.

Nazaj     Naprej     Kazalo