Najkakovostnejše bele ribe

Meso belih rib je belo, nežno, fino in zelo lahko prebavljivo. Najboljše kakovosti so;

BRANCIN

ORADA

KOVAČ

ZOBATEC

MORSKI LIST

 

Brancin

Brancin ima močno, vretenasto obliko,   dve hrbtni plavuti. Na hrbtu je svinčeno sive barve, po trebuhu srebrno bele.  Je velik ropar, prehranjuje se z manjšimi ribami. Živi ob peščenih obraslih obalah. Pogosto blizu rečnih izlivov. Lovijo ga celo leto in velja za zvito ribo. Meso je belo, mehko in odličnega okusa. pripravljajo ga predvsem pečenega, kuhaneega ali na žaru.

NAZAJ NA VRH

Orada

Orada ima gmotasto, visoko, bočno stisnjeno telo, glava je parabolično zakrivljena in velika.  Boki so sivo modri z vzdolžnimi rjavimi progami, hrbet modro zelen. Živi v obalnem pasu jadrana do globine 20 m. Rada je v bližini školjčišč, kjer lomi klapavice, ostrige in druge školjke. Meso je belo, zelo okusno (z zobatcem in brancinom je najdražja riba). pripravljajo jo na različne načine, primerno velikosti.

NAZAJ NA VRH

Kovač

Kovač je velik, nenavadnih oblik in ima bočno močno stisnjeno telo, veliko koščeno glavo, močne iztezljive čeljusti, velike oči. Ob hrbtnem in trebušnem robu so veliki trnasti koščeni gumbi, plavuti imajo močne koščene bodice. Živi na peščenem, blatnatem dnu in se prehranjuje z manjšimi ribicami in živalmi z dna. meso je belo, sočno, odlično. Pripravlja se kuhan in ocvrt.

NAZAJ NA VRH

Zobatec

Zobatec ima naprej štrlečo čeljust. Močno telo je hrbtno močno obokano, trebušno je skoraj raven. Hrbet je svetlo sivo rdeč do sivo moder z nepravilnimi modrikastimi lisami po trupu. Živi na celem Jadranu in se zadržuje na trdnem kamnitem in delno poraslem dnu. Je velik ropar med ribami in glavonožci. Ima okusno in zelo cenjeno meso. Pripravlja se na različne načine glede na velikost.

NAZAJ NA VRH

Morski list

Morski list ima podolgovato ovalno telo, oči na desnem boku, ki je pigmentiran rjavo zeleno do rjavo sivo in ima temnejše pege. Navidezna trebušna stran je nepigmentirani bok ribe, s katerim leži na peščenem ali blatnatem dnu. Majhna desna plavut imačrno pego. Živi v Jadranu, večinoma zakopan do oči, pigmentacijo prilagodi svojemu okolju. Meso je zelo nežno, belo, odlično. pripravljajo ga ocvrtega in pečenega.

NAZAJ NA VRH

NAZAJ