Spletni naslovi na temo KORISTNE DOMAČE SPLETNE POVEZAVE, z opisi!

1. Mat'kurja
(www.matkurja.com)
(Zakaj prav »Mat'kurja«, vam bo jasno takoj, ko si boste ogledali prvo stran.) Ste morda oblikovali lastno domačo stran in jo postavili na splet, sedaj pa želite vesoljni Sloveniji ponosno oznaniti njen obstoj? Potem je za vas pravi naslov Mat'kurja. Seveda pa boste Mat'kurjo večinoma uporabljali za brskanje po novostih - spletnih mestih, ki so jih objavili drugi. Naslov svojega spletnega mesta lahko namreč tam objavi prav vsakdo. Na dan se pojavi 10-20 strani, ob ogledu pa se vam prikažejo strani, objavljene v tekočem mesecu. Do starejših strani se lahko dokopljete z brskanjem po posameznih mesecih ali s pomočjo vgrajenega iskalnika. Poleg strani, ki jih objavijo obiskovalci, pa Mat'kurja, ki je bila razvita na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani, vsebuje tudi obilo drugih koristnih podatkov o Sloveniji: njen položaj v Evropi, informacije za obiskovalce, zgodovino države, njene naravne znamenitosti - skratka kot nalašč, če želite znancu iz tujine predstaviti Slovenijo in ga povabiti na obisk ali počitnice.

2. Center vlade za informatiko
(www.sigov.si)
To je osrednje zbirališče informacij in dokumentov, povezanih z vlado Republike Slovenije in njenimi ustanovami. Poleg strani državnega sveta, državnega zbora in posameznih ministrstev se tu nahajajo tudi strani Statističnega urada republike Slovenije, predsednika države in varuha človekovih pravic. Bolj kot prej našteti dokumenti, ki so bolj ali manj stalni, so zanimivi dokumenti, ki se redno spreminjajo oziroma pojavljajo. Tako lahko na primer na tem spletnem mestu spremljate tedenske preglede dela državnega sveta in državnega zbora, mesečno ekonomsko ogledalo s pomembnejšimi ekonomskimi kazalci naše ekonomije, pa statistične letopise, zakone itd. Izredno koristna je tudi informacija o naših diplomatskih predstavništvih v tujini in tujih predstavništvih v Sloveniji. Da bi v gori dokumentov našli želenega, skrbita lično abecedno kazalo in lokalni iskalnik.

3. Slovarji
(www.sigov.si/slovar.html)

Opisani naslov, zasluži posebno pozornost, saj vsebuje zbirko kazalcev na več kot 300 slovarjev za več kot 70 jezikov med katerimi prednjači seveda angleški. Tako je med drugim na voljo slovenščina za angleško govoreče popotnike ter cela vrsta slovensko - angleških slovarčkov,borznih izrazov, davčnih izrazov, računalniških izrazov, telekomunikacijskih izrazov, matematičnih izrazov in celo vrtnarskih izrazov. Poleg svahilija, sanskrta in keltščine so na voljo tudi Slovarji za jezike, s katerimi se običajni smrtniki pogosteje srečujemo, na primer za italijanščino, nemščino, španščino ... Zbirka povezav »Slovarji« je vsekakor izredno koristna. Posebej hvalevredno pri njej pa je, da so vse povezave oziroma kazalci na slovarje opremljeni z datumom, kdaj je kak slovar še deloval.

4. Hidrometeorološki zavod republike Slovenije
(www.rzs-hm.si)
Verjetno je vsakogar od nas že kdaj »namočilo« ali pa prezeblo - in takrat nam je bilo žal, da nismo poslušali vremenske napovedi. Ko pa je bilo tako težko ravno takrat poslušati radio, pogledati TV dnevnik, časopisa pa tudi nismo imeli časa prebrati ... No, do vremenske napovedi na spletu je moč kadar koli priti na spletnem mestu Hidrometeorološkega zavoda republike SloveniIje. Tam si lahko poleg informacije o Zavodu ogledate najnovejšo vremensko napoved v sliki in besedi. Pa ne samo to. Na voljo so vam tudi bioprognoza, zadnji vremenski podatki za Slovenijo, Evropo, radarska slika padavin, satelitska slika oblačnosti, zaporedje (filmček) satelitskih slik zadnjih 24 ur, zaporedje satelitskih slik zadnjih 7 dni in še marsikaj. Za zimski čas pa so posebej dobrodošle informacije o debelini snežne odeje ter podatki z lavinskih postaj. Izredno zanimive in koristne so še napovedi računskega modela ALADIN/SI, ki podaja prognostične karte Slovenije in njene bližnje okolice s podrobnim pregledom oblačnosti, padavin in vetrov, predvidenih za naslednjih 48 ur. Napovedi modela ALADIN/SI si lahko ogledate s korakom 6 ur in si tako sami ustvarite sliko o predvidenih vremenskih premikih v naslednjih dveh dneh.

5. Slovenski muzeji
(www2.arnes.si/~ljprirodm6/)
Presenetljivo je, koliko slovenskih muzejev je že prisotnih na spletu - od Narodnega prek Prirodoslovnega in Slovenskega gledališkega muzeja pa do Muzeja organov za notranje zadeve. Na muzejskih straneh najdemo koristne informacije o delovnem času, trenutnih razstavah oziroma zbirkah in še veliko drugih zanimivih podatkov.

6. 24 ur
(www.24ur.com)

Za vse, ki bi radi novice spremljali po internetu, je to pravi naslov. Novice so pregledno urejene po temah, tako da se lahko odločimo za tiste iz sveta ali iz domovine, pa za računalniške, kulturne, športne ali gospodarske itd.; na voljo so tudi devizni tečaji in borzne novice.

7. Slovenia Info Server
(www.sis.si)

Na spletu postajajo vse bolj priljubljeni t. i. portali. »Portal« je spletna stran, ki ponuja obilo povezav, običajno urejenih po tematikah, iskanje o vsebini naštetih spletnih strani, nekateri portali ponujajo obiskovalcem tudi brezplačen elektronski naslov in omogočajo izbiro in prikaz uporabnikovih priljubljenih povezav. Prvi portal ki si go bomo ogledali, je Slovenia Info Server. Kazalci na spletne strani so urejeni po naslednjih tematikoh družba, ekonomija in gospodorstvo, izobraževanje, mesta in pokrajine, novice in mediji, računalništvo in internet, šport in rekreacija, turizem umetnost in kultura, uprava in politika, viri informacij, zabava, zdravje ter znanost in tehnologija. Na voljo so novice iz sveta in Slovenije, z ljubljanske borze, iz gospodarstva, računalništva, športa in kulture ogledamo pa si lahko tudi zanimivosti, stanje na cestah, vremensko napoved, tečajne liste in kino spored. Povezave, ki jih želite pogosteje obiskovati, si lahko dodate v rubriko »Vaš osebni SIS« in ob vsakem obisku SIS-a vam bodo te povezave na voljo že na prvi strani. Vsak obisk portala pa vam popestri duhovita misel ali pregovor.

8. Še en portal
Portal SIoWWWenia /www.slowwwenia.com) vsebuje kazalce na spletne strani z naslednjih področij: umetnost in kultura, uprava in politika, družba, viri informacij, izobraževanje, zabava, mesta in pokrajine, novice in mediji posel in gospodarstvo, računalništvo in internet, šport in rekreacija, zabava, zdravje, znanost. Na voljo so novice iz Slovenije in sveta, športa, kulture, gospodarstva in borze, vremenska napoved, stanje na cestah, devizni tečaji in TV sporedi.


9. Maxi
(start.at/maxi)

Kazalci na tem portalu so urejeni v naslednje skupine: finance, oglasi, prevozi, info, knjige, revije, kultura, kulinarika, prireditve, razvedrilo igre, TV in kino, imeniki, vreme. Posebej priročna znočilnost te strani je, da lahko neposredno z nje uporabljamo precej spletnih iskalnikov in imeni-kov. Tako lahko med drugim neposredno iščemo po telefonskem imeniku Slovenije, PIRS~u, po imeniku elektronskih naslovov, rumenem internetu in po nekaj slovenskih spletnih iskalnikih.

Izdelal: Alen Merc, 03.12.2002
Datum zadnje spremembe: 5.1.2003

Nazaj na prvo stran