Spletni naslovi na temo POSKUSI, z opisi!

 

1. Energetskoznanstveni projekti
(www.energy.ca.gov/education/projects/projects-html/projects.html)

Beseda »projektki« v naslovu je sicer mišljena pomanjševalno, nikakor pa ne omalovaževalno. Tu opisani projekti namreč zelo dobro ilustrirajo posamezne vidike in fizikalne lastnosti energije različnih oblik. Tako lahko pripravite nazoren prikaz elektrolize kar v kozarcu vode, s pomočjo žličke soli, baterije in dveh svinčnikov. Če baterije nimate pri roki, se lahko mimogrede naučite še, kako jo izdelate iz navadne limone.
Kvantitativni občutek za energijo si lahko razvijete med poskusom, v katerem izmerite, koliko energije vsebuje zrno kikirikija. Če bi radi kaj bolj spektakularnega, se lahko naučite izdelali miniaturne strele, ko vas bo dolgotrajno izvajanje poskusov utrudilo, pa se okrepčajte z malico iz doma izdelanega kuhalnika na sončno energijo.

2. Zabavna znanost
(www.funsci.com)

Še eno spletišče z načrti in opisi, kako lahko kar doma izvedemo bolj ali manj preproste naravoslovne poskuse ali izdelamo znanstvene pripomočke iz poceni in lahko dostopnih materialov. Med drugim je tu načrt za izdelavo teleskopa, mikroskopa, baterij, stereoskopa (aparata za ogledovanje tridimenzionalnih slik) itd. S pomočjo izdelanega mikroskopa si lahko ogledamo lastno kri in avtor nas nauči razlikovati med različnimi vrstami krvnih celic ter opiše njihovo dejovnost in vlogo. Med električnimi poskusi izmerimo prevodnost vode in znova izvemo, kako naredimo baterijo iz limone; če limon nimate pri roki, je za silo dober tud paradižnik. Avtor obljublja, da boste po uspešni izvedbi tega poskusa postali eden iz peščice izbrancev, ki dejansko vedo, kako deluje baterija.

3. Alexova papirnata letala
(www.paperairplanes.co.uk)

Bi se radi igrali z letali iz papirja? Pripravite si nekaj listov in se odpravite k Alexu. Njegovo spletišče je polno preglednih načrtov najrazličnejših papirnatih letal. Načrti so razdeljeni na štiri področja: jadralna letala, hitra letala (ki potrebujejo precej močan začetn sunek), nenavadna letala in na koncu izbor Alexovih najljubših letal. Načrti letal so jasni in razumljivi ter dopolnjeni s številnimi ilustracijami, avtor pa ni pozabil niti na navodila oziroma kratko razpravo o tehniki metanja letal.

4. Playwiths
(www.ozemail.com.au/~macinnis/scifun/index.htm)

To je avstralsko spletišče z zanimivimi in preprostimi poskusi, ki jih lahko večinoma spet izvedemo s potrebščinami, ki jih najdemo doma (v kuhinji podstrešju, v hladilniku ...). Za vse, ki bi se radi po dolgem času igrali z milnimi mehurčki, avtor ponuja nekaj zanimivih in preprostih poskusov, ki dobro ilustrirajo pojav površinske napetosti in nam nasploh pomagajo pridobiti občutek za milnico. Vsak poskus je tudi poučno razložen s fizikalnega stališča.

5. Nori znanstvenik Reeko
(www.spartechsoftware.com/reeko)

Nori so običajno tisti znanstveniki, ki se imajo za normalne, za nore pa jih razglasi okolica. Vse kaže, da se tudi na tem področju stvari spreminjajo. Kakorkoli že, Reeko je sestavil spletišče z znanstvenimi in tehničnimi eksperimenti za starše, učitelje in otroke vseh starosti. Razvrščeni so od lažjih (kako v kuhinjskem umivalniku demonstriramo načelo vzgona) prek srednje zahtevnih (kako naredimo, da vodo teče navzgor), do zelo zahtevnih (izdelavo delujočega vulkana). Poleg opisov poskusov nam Reekn postreže še z odgovori na nekatera vprašanja, ki se nam morda na prvi pogled zdijo trivialna ali pa vsaj smešna: denimo, ali imajo tudi mačke popek, zakaj lahko vidimo skozi steklo, zakaj kure ne zdrobijo jajc, ko sedejo nanje...

Izdelal: Alen Merc, 03.12.2002
Datum zadnje spremembe: 5.1.2003

Nazaj na prvo stran