Spletni naslovi na temo Z IGRO DO ZNANJA, z opisi!

 

1. Družinska ročna dela
(familycrafts.about.com/parenting/familycrafts/library/blcraftindex.htm)

Spletišče podaja množico predlogov za izdelavo preprostih igračk in drugih stvari. Projekti so urejeni po skupinah: glasbeni izdelki (na primer ropotulj, lončarstvo, izdelava sveč, okvirji za slike itd. Poleg razvrstitve po skupinah je na voIjo še abecedni seznam. Čeprav so vsi projekti nezahtevni, se vendarle lahko zgodi, da boste nekatere sestavine zaman iskali v naših trgovinah, nekaterih pa ni niti v angleško-slovenskem slovarju ...

2. Zabavologija
(www.funology.com)

Na tem spletišču za najmlajše najdete obilico predlogov za zabavne in poučne dejavnosti. Posebej zanimivo je poglavje »Preganjalci dolgčasa«, kjer lahko med drugim izvemo, kako uporabljati skrivno pisavo z limoninim sokom, kako (oviti kresnice, kako izdelati lepe vzorčke iz papirnih prtičkov in podobno.

3. Disney
(www.disney.com)

Na spletišču druge najbolj znane ameriške tovarne sanj najdemo vse v zvezi z Disneyjem - od najnovejših podatkov o Disneyjevih animiranih filmih do zgodovine miška Mikija. Spletišče je namenjeno najmlajšim, zato je grafično zelo intenzivno, pisano, razgibano in opremljeno z zvočnimi učinki - prava paša za oči, čeprav včasih na račun preglednosti.

4. Fizika zabaviščnega parka
(www.learner.org/exhibits/parkphysics)

Če koga zanima fizikalno ozadje dogajanj v zabaviščnem parku, kakršni so italijanski Gardaland, dunajski Prater ali francoski Disneyland, mu bo ponujeno spletišče razkrilo marsikatero skrivnost. Začne se s pomirjujočim uvodom, v katerem izvemo, da je vožnja na vlakcu smrti pravzaprav varnejša od vožnje s kolesom, nadaljuje pa z opisom najpogostejših zabaviščnih priprav: vlakca smrti, vrtiljaka, električnih avtomobilčkov, prostega pada in nihala. Posebej poučno poglavje je izdelava lastnega navideznega vlakca smrti, kjer izvemo, po kakšnih pravilih je sestavljen in katere varnostne mehanizme moramo upoštevati. Na koncu je še nekaj napotkov za varno vožnjo na omenjenih pripravah in seznam dodatnih virov.

5. Periodna tabela elementov v stripih
(www.uky.edu/Projects/Chemcomics)

Spletišče za nadebudne kemike. Ko kliknete na kemijski element, se namesto atomske teže in podobnih suhoparnih podatkov prikaže zbirka stripov, v katerih je ta element omenjen. Avtor namreč predstavlja svojo zbirko omemb elementov v stripih. Štejejo vse omembe, bodisi v razgovoru stripovskih junakov, bodisi v imenih junakov (npr. »Železni mož«). Zbirka vsebuje stotine stripov, od racmana Jake do Supermana. Vsekakor posrečen način spoznavanja periodnega sistema elementov.

6. Snežni kristali
(www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals)

Dobro izdelano in obsežno spletišče, ki nam pričara lepoto in simetrijo snežnih kristalov. Prvi je o simetriji razmišljal že Kepler v 17. stoletju, a za res dobro razumevanje njihove zgradbe je bilo treba počakati 300 let oziroma do odkritja rentgenske kristalografije. Spletišče je razdeljeno na poglavja o naravnih snežnih kristalih, o laboratorijsko izdelanih kristalih in o fiziki kristalov.

7. Popolnoma tlakovano
(library.thinkquest.org/16661)

Tlakovanje pomeni prekrivanje ravnine s ploščicami različnih oblik. Najbolj razširjeno tlakovanje je verjetno tlakovanje s samimi kvadrati, saj se nahaja v skoraj vsaki kuhinji in kopalnici, spletišče pa se ukvarja z zanimivejšimi. Najprej spoznamo nekatere osnovne pojme in vrste tlakovanja, potem pa izvemo, kje vse naletimo na tlakovanja (v umetnosti, matematiki, arhitekturi itd.). Osnove so odlično razložene, spletišče je zelo temeljito in polno prelepih slik najrazličnejših vzorcev.

8. Znanstveni prigriski
(www.exploratorium.edu/snacks)

S »prigrizki« je tukaj mišljeno »nekaj na hitro in ne pretežko«. Spletišče namreč vsebuje obsežno zbirko preprostih poskusov, ki zelo dobro ilustrirajo posamezne fizikalne pojave ali pojme. Večina poskusov je nezahtevna in zanje zadošča material, ki ga lahko kupimo v bližnji trgovini. Za vzorec naštejmo nekaj naslovov: Kako v steklenici naredimo tornado? Kolo kot žiroskop; Slepa pega; Zakaj je nebo modro in sončni zahod rdeč? Zakaj telefonski klici in internetne povezave ne uidejo iz optičnih vlaken? Fokusirajte nevidno energijo iz električnega grelnika! Vrtilna količina ali kako drsalci dosežejo hitro vrtenje v pirueti; Resonanca ali zakaj niso vse zgradbe enako odporne proti potresu; Najpreprostejši elektromotor; Kratek stik ali kaj se zgodi, ko pregori varovalka.Poleg abecednega vrstnega reda si lahko »prigrizke« ogledujemo tudi po tematskih skupinah (mehanika, elektrika, optika), večina pa je zaradi boljše preglednosti opremljena še s fotografijami izvedbe.

9. Varnost otrok na spletu
(safekids.com)

Osrednja tema spletišča se sicer nanaša na otroke, namenjeno pa je njihovim staršem. Vsebuje namreč nasvete, kako olajšati otrokom potepanje po spletu, in napotke za preprečevanje dostopa do neprimernih strani. Poleg zbirke otroških povezav tu najdemo programe, ki samodejno filtrirajo prispelo vsebino, ter naslove specializiranih spletnih iskalnikov, ki kot zadetke vrnejo samo naslove, ki kažejo na otrokom primerna spletišča.

Nazaj na prvo stran

Izdelal: Alen Merc, 03.12.2002
Datum zadnje spremembe: 5.1.2003