Nazaj
Paksilusni sindrom
 
 
NAVADNA PODVIHANKA

Paxillus involutus (Batsch.) Fr.

 

Čas rasti:

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Rastišče: predvsem v iglastih gozdovih (smreka, bor), v parkih in pod živo mejo; navadno raste posamezno, redkeje v skupinah, precej pogosta.

Klobuk: 5-l5cm v premeru, sploščen, z dlačicami na močno podvitem robu (ime!) pogosto v sredini vdrt, olivno, rumeno ali sivkasto rjav, na mestih, kjer se ga dotaknemo, temneje rjavo lisast, v vlažnem vremenu sluzast.

Trosovnica: lističi sprva barve smetane, pozneje nekoliko svetlejše rjave barve kot klobuk, gosti in ozki, po betu poraščeni in viličasto razvejani, na mestih, kjer se jih dotaknemo, postanejo temneje rjavi. Trosni prah okraste barve.

Bet: 4-5 x 1-2cm, čvrst, poln, spodaj tanjši, rumeno rjav, tik pod lističi svetlejši.

Meso: sprva rumeno, pozneje rjavo, pri kuhanju potemni, kiselkastega okusa.

Uporabnost: strupena, po večkratnem uživanju povzroči pri nekaterih ljudeh hemolitične reakcije, ki se končajo s smrtjo.

Možnost zamenjave: podobna ji je jelševa podvihanka, Paxillus filamentosus Fr., ki raste pod jelšami; klobuk je prekrit z rjavo rumenimi vraslimi vlaknatimi luskami, meso je rumeno, rob klobuka je manj izrazito podvit kot pri navadni podvihanki, na mestih, kjer se ga dotaknemo, se ne obarva tako močno rjavo.