Vrhpoljski grb

Krajevna skupnost Vrhpolje

zgornja Vipavska dolina

V zgornji Vipavski dolini, med sivim Kovkom in mogočnim Nanosom, kjer iz tesne soteske pridrvi v dolino hudournik Bela, leži prijetna primorska vas Vrhpolje. Z njenim utripom sta tesno povezani tudi vasici Duplje in Sanabor. Vse te tri vasi sestavljajo krajevno skupnost Vrhpolje.

Vrhpoljski grb

Vipavska burja, ki zna biti tudi zoprna in nadležna, je Vrhpoljcem vdihnila čut za svobodo, ki se izraža v smelem podjetništvu, predvsem pa v trsničarstvu, vinogradništvu in samozavestnem kletarstvu. Ugodna lega kraja je povezana z delavnostjo, iznajdljivostjo in s svetlim pogledom v prihodnost. Te značilnosti so vtisnjene v podobo grba in zastave.

Življenje v Vrhpolju je tesno povezano s cerkvijo. Župnijska cerkev je cerkev sv. Primoža in Felicijana. Zgrajena je bila leta 1875. Z njo se je oblikovalo tudi novo vaško jedro, ki sovpada s križiščem vodnih in cestnih poti.

Župnijska cerkev in Felicijana

Poleg župnijske cerkve pa ima Vrhpolje še eno cerkev, t.i. "staro cerkev", ki je posvečena sv. Križu. Nastala je v 14. - 15. stoletju, sedanjo podobo pa je dobila leta 1659. V prezbiteriju sta dve gotski freski iz prve polovice 15. stoletja.

Stara cerkev

 

  Notranjost stare cerkve

 

Freska v stari cerkvi

 

Freska v stari cerkvi

 

V Sanaboru lahko najdemo še eno cerkvico in sicer cerkev sv. Danijela. Zanimivo je, da ne leži v centru vasi, ampak na hribčku ob vasi. Ima zanimiv oltar iz leta 1750.

 

Cerkev sv. Danijela

 

Vrhpoljski grb