ŠMARNA GORA JE NEKAJ POSEBNEGA!

Šmarna je gora je bila za Ljubljančane nekaj posebnega že v Prešernovih časih. Slika na desni prikazuje Šmarno goro v času Prešerna. Naslikal jo je Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein okoli leta 1848.
Da je Šmarna gora nekaj posebnega je v svojem značilnem slogu zabeležil tudi Prešeren:

Blagor Vam, ki hodite na sveto Šmarno goro.
France Prešeren

ŠMARNA GORA ZA TRMASTE

Šmarna gora ni samo raj za nedeljske izletnike in sprehajalce ampak se na njo podajajo tudi tekači in kolesarji. Vsako leto je na Šmarno goro organiziranih več gorskih tekov, ki se jih udeležujejo tudi znani gorski tekači iz tujine. Seveda pa se ga udeležujejo tudi številni rekreativni tekači.
Prav v bližini mojega doma v Zavrhu se gorski kolesarji podajajo na vrh Šmarne gore. Samo najboljšim in najbolj zagrizenim uspe priti do vrha brez, da bi morali stopiti s kolesa.
Tudi marsikateri znani slovenski alpinist, je svoje prve vzpone opravil na stenah Šmarne gore v Turncu, kjer vadijo tudi plezalne šole.
Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na zmajarje in padalce. Vsem tistim, ki se podajate v tovrstne pustolovščine želim veliko sreče ob znanem reklu:

Gora ni nora, nor je kdor gre gor (in dol) !

ŠMARNA GORA ZA OPAZOVALCE NARAVE

Vsem tistim, ki vam ni mar do športnih podvigov in se bolj zanimate za rastlinski svet, se na pobočjih Šmarne gore skrivajo številne rastline. Poleg vsem znanih teloha, zvončkov in trobentic, tudi čudovite gorske rože, ki jih poznajo samo poznavalci. Med njimi so tudi Blagajev volčin, Šipek, Veliki zali kobulček, Gorski narcisZlato jabolkoNavadni jetrnik, Stasita kukavica.. .Ljubljančani in okoličani lahko torej občudujemo planinske rastline tudi ob izletih na Šmarno goro. Kljub vsemu pa tudi za nas velja opozorilo:


Pravi planinec - šmarnogorec ne trga rož !!

ŠMARNA GORA KOT SPOMIN

Šmarna gora je v zgodovini mnogokrat nesebično nudila zavetje njenim okoličanom. Tudi danes se obiskovalcem Šmarne gore s zvonjenjem znamenitega zvončka na Šmarni gori uresničijo skrite želje. To lahko storite tudi z zvonjenjem zvončka na moji osnovni sstrani, vsekakor pa vam priporočam, da za bolj zahtevne želje zvonite raje na Šmarni gori. Okoli Cerkvice Matere božje na Šmarni Gori še vedno stoji obrambni zid, za katerim so se okoličani skrivali pred Turki. Šmarna gora je bila vedno znana romarska pot s številnimi kapelicami. Najstarejša arheološka znamenitost na Šmarni gori je kužno znamenje, ki so postavili preživeli v boju protiTurkom in kugi. Kako že pravi stari pregovor?

Turkov, kuge in lakote nas reši, o gospod

[Začetek strani] [ Mateja Likar Fakulteta za Matematiko in fiziko] [Osnovna stran]