[ Priprava del. okolja ] Pripr.ACC.skupin ] DEF. SKUPINE ] ADM.UP.SKUPIN ] POZAB. GESLA ]

DOMOV ] NAVZGOR ]

 

PRIPRAVA DELOVNEGA OKOLJA UPORABNIKA

Uporabniški profili ( User Profiles): 

Ko se uporabnik prvič prijavi iz Windodws NT delovne postaje, se zanj kreira privzeti uporabniški profil (default user profile). Ta vsebuje podatke o uporabnikovem namizju, o omrežnih povezavah do omrežnih sredstev (mape, tiskalniki). Uporabniški profil se lahko spremeni in ga lahko naredimo po meri uporabnika. Z namizja in menija lahko odstranimo vse, kar želimo, da uporabnik ne bi videl (odstranimo lahko na primer vsa administratorska orodja, da onemogoeimo uporabniku spremembo sistematskih nastavitev). Uporabniški profili vsebujejo vse uporabnikove nastavitve in so shranjeni v mapi /winnt/profiles.

Prijavni skripti(Logon Scripts):Namenjeni so predvsem uporabnikom, ki ne uporabljajo Windows NT okolja. Vedno, ko se uporabniki prijavijo v omrežje, se zažene ta skript, ki vzpostavi povezave do omrežnih map in tiskalnikov, ki jih uporabnik nato uporablja.Skripti so batch datoteke (.bat ali .cmd), lahko pa so tudi izvedljive datoteke (.exe).

“Roaming” Profil;Namen teh tipov profilov je, da neglede na to, iz katerega raeunalnika se uporabnik prijavi v omrežje, ohrani vedno enake nastavitve svojega delovnega okolja. Ti profili so shranjeni na mrežem strežniku.Izberemo lahko enega izmed dveh tipov:- Roaming mendatory user profile: je vnaprej konfiguriran profil, ki ga uporabnik ne more spremeniti. En tak profil lahko določimo za večje število uporabnikov, kar pomeni, da z eno samo spremembo profila spremenimo delovno okolje večjim.

  • Roaming personal user profile; ta prifil lahko uporabnik spremeni, kar pomeni, da
  • se bo vsaka sprememba  okolja shranila in vedno, ko se bo uporabnik na novo prijavil, bo dobil shranjene nastavitve.

    image12.gif (10154 Byte)

Uporabniški profili Windows NT in Windows 95 niso kompatibilni, kar pomeni, da moramo uporabniške profile za računalnike z Windows 95 kreirati na računalniku z istim operacijskim sistemom (Windows 95).

 Roaming profil naredimo v dveh korakih;

  1. Najprej naredimo testni profil:
  2. Kopiranje profila na mrežni strežnik:
  1. Na računalniku kreiramo testni account (npr.Profle).
  2. V raeunalnik se prijavimo kot Profile. Avtomatsko se kreira uporabniški profil, ki se shrani na lokalni disk.
  3. Konfiguriramo okolje – namizje, Start meni, bližnjica….
  4. Odjavimo se in se prijavimo kot Administrator.
  5. Na omrežnem disku ustvarimo mapo, v katero bomo shranili omrežne profile, npr.\\server_name\Profiles\user_name Preko nadzorne plošee (Control Panel) izberemo System in izberemo User Profiles.

  6. Označimo profil, ki ga želimo kopirati in kliknemo Copy To.
  7. V polje Copy Profile To vpišemo pot do omrežne mape.
  8. Pod Permitted to Use kliknemo Change.
  9. Dodamo željenega uporabnika in kliknemo OK.
  10. Ee je to “mandatory” profil v mapi, ki smo jo prej kreirali, spremenimo ime datoteke Ntuser.dat v Ntuser.man.
  11. Zaženemo User Manager for Domains, odpremo uporabniški account in kliknemo Profile.
    1. image13.gif (5154 Byte)V polje User Profile Path vtipkako UNC ime do shranjenega profila: \\server_name\Profiles\user_name.
  12. Za določitev poti do uporabnikovega profila, prijavnega skripta in “home directorij”-ja uporabljamo User Environment Profile okno.

  13. V New User oknu izberemo Profile.

Konfiguriramo naslednje komponente;User Profile Path;Pot do uporabnikovega profila vtipkamo v UNC obliki://Server_name/Profile_share/%username%ali za “Mandatory profile”//Server_name/Profile_share/profile_name

Logon Script Name: Vpišemo ime prijavnega skripta, ki je lahko na lokalnem raeunalniku ali na kateri od map v skupni rabi na mrežnem strežniku. 

Home Directory;Vpišemo pot do “home” direktorija. Tudi tukaj lahko uporabimo pot do mape na lokalnem raeunalniku ali izberemo opcijo Connect. Kamor napišemo UNC ime(Universal Naming Convention). UNC ime se zaeenja z znakom \\, nato sledi imestrežnika, spet \ in ime skupne rabe na mrežnem disku. Primer: \\nt_server\users\%username% kjer so;nt_server - ime strežnikausers - ime mape v skupni rabi%username% - spremenljivka, podmapa mape users .

PRAKTIČNA PRIPOROČILA 

Za zagotavljanje večje varnosti ustvarite zase novega uporabnika, ki ga uporabljate za neadministratorska opravila. Za opravljanje administratorskih opravil pa uporabljajte administratorski account, za katerega je priporoeljivo, da mu spremenite ime.Dolocite geslo za Guest account. Ta account po možnosti vklopite le, ee je to potrebno (na primer v omrežjih, v katerih varnost podatkov ni toliko pomembna).Razmislite o možnosti, da uporabnik ob prvi prijavi na novo doloei svoje geslo.V omrežjih, kjer je varnost podatkov zelo pomembna, izberite nakljueno sestavljeno geslo za prav vse uporabnike. Uporabljajte “roaming” profile tako, da bo vsak uporabnik, ne glede na to, kateri raeunalnik bo uporabljal, vedno delal v istem okolju (potrebna uporaba Windows NT ali Windows 95)”.

[ DOMOV ] [ NAVZGOR ] [ NAPREJ ]