tabTools.jpg (1709 bytes) Alkoholni.gif (4787 bytes) tabTools.jpg (1709 bytes)
 

KOKTAJLI

Za pripravo koktajlov veljajo določena pravila, ki se od napitka do napitka razlikujejo. Številni koktajli zahtevajo dodatke, ki so lahko hkrati okras, npr. zelena ali temna oliva, okrasna čebulica, limona, pomaranča, sveže in vloženo sadje raznih oblik.

APERITIVI

so kratki napitki, ki zbujajo tek in jih postrežemo v dopoldanskih urah. Izbiro prilagodimo okusu gostov, letnemu času, običajem in priložnostim.

KOBLER

je barska pijača, ki je ne smemo mešati. Je izvirna in priljubljena ameriška osvežujoča pijača, pripravljamo jo z malo alkohola in veliko svežega sadja.

KOLINS

barsko pijačo kolins vedno pripravljamo v kozarcu tumbler, sestavine pa le zmešamo s sladkorjem in dodatkom sodavice, mineralne vode ali penečega se vina.

KULER

je osvežujoča poletna pijača in sicer sestavine zmešamo z veliko ledu v ročnem mešalniku, napitek precedimo v kozarec tumbler in okrasimo s spiralo iz limonine, pomarančne ali grenivkine lupine.

KRUSTE

sodijo med dolge pijače. Rob kozarca podrgnemo ob limonino ali pomarančno rezino in takoj pomočimo v kristalni sladkor. Šele zdaj začnemo pripravljati koktajl v ročnem mešalniku in vsebino precedimo skozi barsko cedilo v ustrezen kozarec.

BOVLE

Osvežujoča pijača je primerna predvsem za slovesne priložnosti in plesne prireditve. Za pripravo uporabljamo sveže, vloženo ali sladkano zmrznjeno sadje. Vino je lahko srednje kakovosti. Če že dodamo sladkor, je boljše, če sadje prelijemo s tekočim sladkorjem. Bovlo mešamo toliko časa, da se raztopina s sladkorjem popolnoma zbistri.

JAJČNI KONJAKI

spadajo med najstarejše ameriške mešane pijače in so flipu podobne dolge mešane pijače. Poglavitne sestavine so jajce, sladkor in alkohol, na pripravljeno pijačo pa nalijemo sveže mleko. Vse dobro zmešamo, prelijemo v kozarec za limonado in dolijemo sveže hladno mleko. Nato nastrgamo muškatni orešek ali dodamo ščepec cimeta.

FIZI

so peneče se barske pijače. Sestavljene so iz ene ali dveh vrst žganih pijač, sadnega soka, z raznimi dodatki in s sodavico. Poglavitno pri tej pijači je, da jo dobro in dolgo mešamo.

FLIPI

so osvežujoče dolge barske pijače, večinoma pripravljene iz celega jajca ali rumenjaka, sladkorja in desertnega vina ali drugih alkoholnih pijač.

FRAPE

S tem imenom označujemo pijače, ki jih pripravljamo iz raznih vrst sladoleda z dodatkom likerjev, svežega sadja, mleka in drugega.

GROGI

Grog je vroča dolga barska pijača, katerega sestavine so: rum, sladkor, cimetova skorja, nageljnove žbice, limonin sok in vroča voda.

POUSSE-CAFE

so presenetljive, včasih na videz protislovne barske pijače. Teh napitkov nikoli ne mešamo. Težja pijača je vedno spodaj, lažja nad njo. Kozarec naj bo ozek in visok, da pride mavričnost pijače do izraza. Njihova domovina je Francija, pri nas so manj znani.

HLADNI PUNČ

Punč je ime za različne hladne in tople barske pijače, ki izvirajo iz Indije. Ime izhaja iz beseda »panča«, kar pomeni pet: izraz nakazuje pet sestavin dobrega in pristnega punča: žgana pijača, čaj, sladkor, limona in voda.

TOPLI PUNČ

Pijačo pripravimo iz ruma ali araka, vina, čaja, sladkorja in sadja. Vedno je treba mešanico pogreti ali dopolniti z vročo vodo, vinom ali mlekom.

FANTAZIJSKE PIJAČE

se imenujejo različne barske pijače, ki niso v nobeni skupini mešanih pijač. Natančnih navodil ni, so pa pijače prilagojene vsakemu času.

nazaj roka.jpg (915 bytes)     naprej roka.jpg (912 bytes)