OSNOVNA ŠOLA OLŠEVEK

Prvotno so se otroci iz tega šolskega okoliša šolali v Šenčurju, dokler leta 1874 niso vasi Olševek, Luže, Visoko, Hotemaže in Možjanca dobile enorazredno šolo v Olševku. Šola se je pričela zidati s tlako na prostoru pred cerkvijo. Ko je bil temelj že izkopan, so si premislili, češ da ni primeren prostor in pričeli zidati na mežnarijskem svetu. Šola je bila pritlična z eno šolsko sobo, v njej je bilo prostora za 64 učencev. Upraviteljevo stanovanje je bilo zelo majhno, kleti ni bilo. Šolski vrt je šola dobila po bojih in tožbah leta 1893. Ker se je število otrok večalo, so v šolskem letu 1914/15 šolo razširili v dvorazrednico. Tega leta pa so tudi zgradili novo šolo. Novo poslopje je imelo dve prostorni šolski sobi, dva kabineta in stanovanje za učiteljstvo. Dvorišča niso imeli, zato so se med odmori in pri telovadbi učenci igrali na cesti.

Do druge svetovne vojne je pouk potekal nemoteno. V letu 1941 pa je zaradi bližajoče se vojne vnema učencem in učiteljem upadla. Učiteljstvo se je moralo umakniti v Srbijo, namesto njih pa so prišli nemški učitelji. Med njimi je bila tudi Frida Schober, ki je o otrocih menila, da so celo bolj intelegentni od Nemcev. Z otroci in drugimi prebivalci je bila dobra, zato so jo kmalu premestili na Poljsko.

Po vojni se je šola aktivno vključila v urejanje vasi. Tako os otroci sodelovali pri izgradnji zadružnega doma v bližnji vasi Visoko in v akciji pobiranja koloradskega hrošča. Leta 1956 je na šoli začela delovati šolska mlečna kuhinja. V šolskem letu 1965/66 pa je bila šola v Olševku priključena osnovni šoli Preddvor kot njena podružnična šola. Tako so v Olševku le še štirje razredi, naprej pa otroci hodijo v Preddvor, Predoslje, nekaj pa tudi v Šenčur. V zadnjem času je šola organizirala več aktivnosti za otroke. Te aktivnosti pripravlajo učitelji ob pomoči staršev. Tako so otroci med drugim pomagali v frizerkem salonu, avtomehanični delavnici, prodajalni pijač, pekli so pizze in izdelovali elektromotorčke. Seznanili so se pa tudi z zdravo prehrano. Otroci in njihovi staši so nad temi aktivnostmi navdušeni.

Z novo lokalno samoupravo se osnovna šola Olševek nahaja v občini Šenčur, njena matična šola pa je bila v sosednji občini Preddvor. Zato je prišlo do dogovora, da se v šolskem letu 1995/96 olševska šola priključi k osnovni šoli Šenčur kot njena podružnica.