HTML in CSS - vaje

Naloge

  1. Sestavi spletno stran v skladu s spodnjimi navodili. Vsi vpisani podatki so lahko izmišljeni. Tukaj si lahko ogledaš, kako naj bi izgledal končni izdelek.
  2. Izdelek iz prejšnje naloge oblikuj s pomočjo stilov. Končni izdelek naj bi bil videti približno takole.
  3. Podatke o rezultatih v smučarskih skokih oblikuj v jeziku HTML, kot je to prikazano na primeru. Naslov okna (title) naj bo "Innsbruck 2004" (brez narekovajev). Tabela naj ima tri celice, tanek rob, med celicami pa naj ne bo vmesnega prostora. V levi zgornji celici naj bo oštevilčen seznam, v levi spodnji pa označen. Opisno besedilo pred tema dvema seznamoma naj bo krepko in nagnjeno. V desni celici, ki sega čez dve vrstici, naj bo slika, ki jo najdeš tukaj. Poravnana naj bo na vrh celice. Slika naj bo aktivna. Kaže naj na spletno stran

    http://www.skakalno-drustvo-stol.si/zima03-04_innsbruck_4_1_komentar.html

    Vse drugo oblikuj z uporabo stilov. Ozadje naj bo svetlo rumeno (lightyellow), naslov naj bo rdeč, nagnjen in podčrtan, neoštevilčen seznam naj bo označen s kvadratki. Slika naj bo brez roba. Besedilo pred seznamoma naj bo v pisavi Arial in modre barve. Tabela in vsaka celica naj bodo obrobljene s črno neprekinjeno črto debeline 1px. Okoli (na notranji strani) vsake celice naj bo 10px prostora.
  4. Podatke o slovenskih rekah in njihovih pritokih oblikuj kot dvonivojski seznam v jeziku HTML. Naslov okna (title) naj bo "Slovenske reke" (brez narekovajev). Na prvem nivoju naj bo seznam oštevilčen, na drugem pa označen. Imena rek naj bodo krepka, dolžina rek v Sloveniji pa nagnjena. Beseda "Soča" naj bo aktivna. Kaže naj na spletno stran

    http://www.bovec.net/z_izvirsoce_1.php

    Vse drugo oblikuj z uporabo stilov. Ozadje naj bo svetlo rumeno (lightyellow), naslov naj bo rdeč, poravnan na sredino, oštevilčen seznam naj bo oštevilčen z velikimi črkami, neoštevilčen pa označen s kvadratki. Imena rek na prvem nivoju naj bodo modra v pisavi Arial, imena pritokov (vključno s kvadratki) pa zelena. Med točkami prvega nivoja naj bo natanko 6pt navpičnega razmika.

    Dodaj še sliko, in jo z uporabo stilov poravnaj na desno stran ob seznamu.

  5. Sestavi dokument HTML, v katerem boš oblikoval tabelo novičk. Najprej sestavi tabelo velikosti 2 krat 2, v kateri je širina vsake celice 190. V vsako celico vstavi tabelo velikosti 2 krat 1, ki jo bomo imenovali mala tabela. Vsaka mala tabela naj bo razreda tabela, med celicama male tabele pa naj ne bo nič praznega prostora. Celica prve vrstice male tabele naj bo razreda naslov, celica druge vrstice pa razreda vsebina. Stili so definirani takole: Vse slike naj bodo poravnane na levo stran, besedilo na desni naj bo odmaknjeno 3px. Tukaj je besedilo in štiri slike: prva, druga, tretja, četrta.
  6. Sestavi dokument HTML, v katerem boš oblikoval tabelo z dvema celicama, kot je prikazano na sliki. Med celicama tabel naj ne bo praznega prostora. Odmik besedila od roba celic nastavi na 0. Sliko fakultete dobiš tukaj. Sliko napravi aktivno. Povezava naj kaže na osnovno stran FMF. Sestavi ustrezne razrede stilov in s pomočjo njih oblikuj tabelo. Za naziv fakultete uporabi značko <h1>, ki ji s stili nastaviš poravnavo na sredino, pisavo Arial velikosti 15px, barva ozadja #aaaaaa, spodaj in zgoraj črna črta debeline 1.