Katalog znanj

OSNOVNI NAMEN PREDMETA:
Študentje pridobijo znanje za dejavno uporabo računalnika v izobraževanju in za učinkovit pouk računalništva in informatike. Seznanijo se z učnimi načrti, cilji, nalogami in didaktičnimi oblikami ter metodami izvajanja računalništva in informatike. Usposabljajo se ustvarjalno oblikovati izobraževalni proces v srednjih šolah. Usposobijo se za vodenje raznih oblik interesnih in izvenšolskih računalniških dejavnosti v srednjih šolah. Nadgradijo posamezna znanja s področja računalništva in informatike.

 

VSEBINA:
Učni načrti za računalništvo in informatiko v srednji šoli. Cilji in naloge pouka računalništva in informatike v različnih programih srednjih šol. Matura.
Pouk računalništva in informatike. Učna načela, metode in oblike. Učiteljeva priprava na pouk. Preverjanje in ocenjevanje znanja pri pouku računalništva in informatike.
Računalnik v izobraževanju. Uporaba računalnika pri drugih predmetih in poslovno-organizacijskih dejavnostih šole.
Informacijska tehnologija in izobraževanje. Oblike gradiv (besedila, slika, zvok, film, navidezna resničnost) in oprema ter orodja za delo z njimi. Značilnosti njihove uporabe v izobraževanju.
Izobraževalni izdelki. Programi, (multimedijski) sestavki, omrežne storitve. Avtorski sistemi. Matematični programi: Cabri, Derive, Mathematica.
Ostalo. Oblike uporabe IT v izobraževanju. Vrednotenje gradiv in izdelkov. Avtorske pravice. Zasebnost. Varovanje.