Predlog organizacije
Slovenskega izobra`evalnega omre`ja



Predlog omre`ja izobra`evalnih gradiv
(V. Batagelj, sredin seminar)

V naslednjih letih lahko pri~akujemo, da bo ve~je {tevilo {ol vzpostavilo svoje lastne omre`ne stre`nike, na katerih bodo ponudile drugim uporabnikom lastna izobra`evalna gradiva. Poleg tega so/bodo vzpostavljeni omre`ni stre`niki tudi na posameznih fakultetah in drugih ustanovah povezanih z izobra`evanjem. Zato je `e sedaj smiselno za~eti razmi{ljati o organizaciji Slovenskega izobra`evalnega omre`ja, ki naj zagotovi dostopnost posameznih stre`nikov in gradiv na njih.

Pri pripravi tega omre`ja se mi zdi potrebno upo{tevati naslednja vodila:

Organizacijo omre`ja si zami{ljam v dveh plasteh. Vrhnjo plast sestavlja manj{e {tevilo vhodnih stre`nikov, ki poznajo stanje v omre`ju in uporabnika usmerijo na iskani stre`nik/gradivo. Vsi vhodni stre`niki so enakovredni - razpolagajo z isto informacijo o omre`ju. To zagotavlja: Spodnjo plast sestavljajo vsi ostali stre`niki in pregledovalniki.

Omre`je mora zagotoviti enostaven dostop do `elenih gradiv. To lahko omogo~imo z uvedbo raznih kazal z ustrezno programsko podporo.

Primeri


Vhodni stre`niki

  1. Vhodne stre`nike dolo~i Programski svet projekta RO.
  2. Naloge vhodnih stre`nikov so:
  3. Delovanje:
    Na vsakem vhodnem stre`niku prevzamejo skrb za vzdr`evanje dolo~enih sestavkov - postanejo njihovi skrbniki. Skrbni{tvo nekega sestavka se lahko poveri tudi zunanjim sodelavcem. Skrbnik sestavka je odgovoren in ima izklju~no pravico za prenavljanje njegove vsebine. Vzdr`evalci vhodnih stre`nikov vsaj enkrat tedensko (dnevno?) prenovijo stanje.
  4. Vsi vhodni stre`niki imajo enotno sestavo dogovorjene informacije o omre`ju. Z lastno ponudbo se lahko pojavijo med obi~ajnimi stre`niki.
  5. ^e na nekem vhodnem stre`niku poverjenih nalog ne opravljajo, zgubijo ta status.

Navadni stre`niki

  1. Stre`nik, ki ponuja izobra`evalno vsebino, se prijavi skrbniku seznama stre`nikov, ki poskrbi za njegovo vklju~itev v izobra`evalno omre`je. V prijavi posreduje naslednje podatke: Glej predlog prijavnice.
  2. Na predstavitveni strani navadnega stre`nika vklju~enega v izobra`evalno omre`je mora biti vgrajen znak izobra`evalnega omre`ja in povezava na najbli`ji vhodni stre`nik. Poskrbljeno mora biti tudi za dostop do seznama ostalih vhodnih stre`nikov.
  3. Dol`nosti navadnih stre`nikov:

Kazalo
25. okt 1995 (V. Batagelj, M. Bona~, J. ^a~, S. Divjak, T. Dolenc, T. Skulj)
8. nov 1995 (V. Batagelj, T. Skulj)
9. nov 1995; V.B.