Vrenje

Kaj je to?
Kako program uporabljamo?
Na kaj je treba biti pozoren
Razširitev modela
Avtorji in reference
Kako navajati
Avtorske pravice

KAJ JE TO?

Ta projekt predstavlja preprost celični model, ki izgleda kot lonec vrele vode. Toplota je enakomerno porazdeljena po celem loncu. Ko temperatura zmesi doseže vrelišče, mehurček poči in temperatura zmesi pade nazaj na ničlo.

Če so vse sosednje celice na maksimalni vrednosti 212, je nova vrednost celice 213 in nato pade na vrednost nič. V naslednjem trenutku bo prisotnost celice z vrednostjo nič zmanjšala vrednost vseh sosednjih celic. Proces je analogen v primeru, ko ob nastajanju mehurčka pare dovolj vroče območje vode odda nekaj toplote. Voda tik zraven mehurčkov pare se za trenutek ohladi.

KAKO PROGRAM UPORABLJAMO?

Kliknite in gumb NASTAVI in nastavite naključno polje toplote.

Kliknite na gumb ZAŽENI. S tem se začne proces dodajanja toplote v lonec. Zraven opazujte vrenje. Bolj rdeča kot je celica, bolj vroča je (črna pomeni zelo hladno, bela pomeni zelo toplo).

NA KAJ JE TREBA BITI POZOREN

Opazujte kako se dodana toplota razširi po loncu. Padec toplote po razpočenju mehurčka vpliva na sosednje celice tako, da jim vzame del toplote.

Kaj se zgodi s povprečno temperaturo v loncu?

RAZŠIRITEV MODELA

Poskusite dovajati toploto v sistem počasneje.

Spremenite parametre dovajanja toplote iz 1 na manjšo vrednost.

Dodajte "ledene kocke".

Dodajte hladilne reže, ki konstantno ohlajajo tekočino.

AVTORJI IN REFERENCE

Ta model je opisan na strani 79 v "Artificial Life Lab" avtorja Rudyja Ruckerja, izdane leta 1993 v založbi Waite Group Press.

KAKO NAVAJATI

Če omenjate ta model v akademskih publikacijah, vas naprošamo, da vključite citate za sam model in NetLogo:

V ostalih publikacijah:

AVTORSKE PRAVICE

Copyright 1998 Uri Wilensky. Vse pravice pridržane.

Dovoljenje za uporabo, spreminjanje ali širjenje tega modela je dovoljeno, če sta upoštevani naslednji dve točki:

  1. Vključeno je potrdilo o avtorskih pravicah.
  2. Modela ni dovoljeno širiti brez dovoljenja Urija Wileskyja. Za dovoljenje kontaktirajte avtorja.

Model je bil narejen kot del projekta: CONNECTED MATHEMATICS: MAKING SENSE OF COMPLEX PHENOMENA THROUGH BUILDING OBJECT-BASED PARALLEL MODELS (OBPML). Projekt je hvaležen za podporo National Science Foundation (Applications of Advanced Technologies Program) -- grant numbers RED #9552950 and REC #9632612.

Model je bil pretvorjen v NetLogo kot del projektov: PARTICIPATORY SIMULATIONS: NETWORK-BASED DESIGN FOR SYSTEMS LEARNING IN CLASSROOMS and/or INTEGRATED SIMULATION AND MODELING ENVIRONMENT. Projekt je hvaležen za podporo National Science Foundation (REPP & ROLE programs) -- grant numbers REC #9814682 and REC-0126227. Pretvorjeno iz StarLogo v NetLogo, 2001.

Prevod v slovenski jezik: Ana Uršič, junij 2010.