Pristajalec na Luni


Kaj je to?
Kako program uporabljati
Bodi pozoren
Poizkusite
Razširitev modela
NetLogo lastnosti
Sorodni modeli
Avtorske pravice in reference

KAJ JE TO?

Ta model temelji na arkadni igri, Lunar Lander. Cilj igre je pristati z rdečim luninim modulom na modri pristajalni plošči na Luninem površju. Pri pristanku modula ne smete razbiti ali zlomiti.

Lunin modul je zelo krhek, zato se morate premikati izredno počasi, da preprečite škodo, ki jo lahko povzročite, ko se dotaknete tal. Imate en propeler, ki deluje s silo glede na nagib modula. Imate sposobnost nagibati se desno in levo.


KAKO PROGRAM UPORABLJATI

Tipke:
NASTAVI začne igro z oblikovanjem nove površine nad katero boste leteli in postavi vaš modul, pripravljen za spust, nad to površino.
POJDI začne igro. Bodite pripravljeni; modul se bo začel spuščati precej hitro.
LEVO in DESNO nagneta modul naprej in nazaj
POTISNI vžge pogonske rakete in potisne modul glede na trenutni nagib.

Drsniki:
ŠIRINA PRISTAJALIŠČA nadzira širino modre pristajalne plošče, ki se ustvari, ko pritisnete tipko NASTAVI. Širša ko bo pristajalna plošča, lažje boste pristali.
RAZGIBANOST TERENA nadzira spremembo v razgibanosti oz. zvišanju Luninega površja. Več grbin lahko pomeni več ovir, ki jih je treba obiti.
MOČ POTISKA nadzira moč pogonskih raket.


BODI POZOREN

Ko je RAZGIBANOST TERENA zelo visoka, se lahko zgodi, da ne morete leteti nad vsemi površji, ki jih program naključno oblikuje.


POIZKUSITE

Poskusi pristati z modulom z najmanj prilagoditvami.

Igro naredite težjo s povečanjem MOČI POTISKA.


RAZŠIRITEV MODELA

Trenutno trčenja z robovi modula niso zaznani, tako, da lahko oplazite vrh z robom modula, ne da bi se pri tem modul razbil. Bolj realno bi bilo, če bi bili tudi ti trki zaznani.

Težavnostne stopnje igre zvišujte z nenehnim zviševanjem terena, z zmanjševanjem pristajalne plošče ali s kakimi drugimi metodami, ki naredijo igro težjo - morda lahko dodate tujčeva vesoljska plovila.

Poskusi napisati robopilota, ki bo avtomatično varno pristal z modulom.


NETLOGO LASTNOSTI

Ta model uporablja RANDOM-POISSON reporter za oblikovanje terena. Glejte vnos v NetLogo slovar in tudi http://mathworld.wolfram.com/PoissonDistribution.html.

Kot v številnih NetLogo igrah je ukaz VSAK uporabljen za nadzor hitrosti igre.


SORODNI MODELI

Gravitacija


AVTORSKE PRAVICE IN REFERENCE

Za sklicevanje na ta model v akademskih publikacijah, prosim uporabite: Wilensky, U. (2005). NetLogo Lunar Lander model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/LunarLander. Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

V drugih publikacijah prosim uporabite: Copyright 2005 Uri Wilensky. Vse pravice so pridržane. Za pogoje uporabe glej http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/LunarLander.

Prevod v slovenski jezik: Marija Valjavec, December 2009.