Origami, telesa in še marsikaj...

Stran je nastala kot zaključna naloga pri predmetu Učenje z računalnikom v šolskem letu 2007/08. Na njej lahko najdete nekaj uporabnih povezav, če se želite lotiti origamija - bodisi z matematičnega vidika ali zgolj zato, da si popestrite prosti čas. Če imate težave s prostorsko predstavo, si lahko nekaj osnovnih teles s pomočjo appleta pogledate v treh razsežnostih. Hokejski navdušenci pa si lahko ogledate tabelo najboljših strelcev lige EBEL v sezoni 2007/08.

Telesa v treh dimezijah

Tukaj si lahko pogledate preprost applet, napisan v programskem jeziku NetLogo, ki prikazuje osnovna telesa v treh razsežnostih. Telo si lahko pogledate iz različnih zornih kotov, mu določite hitrost in smer rotacije okoli z-osi ali mu spremenite barvo. Če želite model dopolniti sami, si ga lahko naložite na svoj računalnik.

Origami

Origami po zadnjih predvidevanjih izhaja iz Japonske. Prvotno je to umetnost, ki prazne liste papirja spreminja v čudovite podobe živali, rastlin in podobno. Že nekaj časa se poleg umetnikov z njim ukvarjajo tudi matematiki. Enako kot s šestilom in ravnilom, se da le s prepogibanjam konstruirati like in celo krožnice. V marsičem je celo močnejše orodje, saj omogoča tudi konstrukcijo stožnic, tretjinjenje kota in še marsikaj. Več o matematičnem ozadju in kako začeti z zgibanjem, lahko izveste v spodaj opisanih gradivih.

Projekt origami
Origami in geometrijske konstrukcije
Stran o origamiju
Origami na wikipediji
Animacije zgibanja origamija

Liga EBEL

V zadnjem času hokej v Sloveniji zopet postaja zelo popularna športna panoga. Veliko vlogo pri tem igra dejstvo, da obe najboljši slovenski moštvi dokaj uspešno nastopata v razširjeni avstrijski hokejski ligi EBEL. Spodaj si lahko pogledate najboljše strelce v sezoni 2007/08, na voljo pa imate tudi različne načine prikaza.

Izvorna datoteka XML
Lepši prikaz datoteke XML s pomočjo datoteke css.
Prikaz strelcev v tabeli s pomočjo javascripta in datoteke css.
Prikaz posameznikov s pomočjo javascripta in datoteke css.


Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!