This page was automatically generated by NetLogo 4.0.4. Questions, problems? Contact feedback@ccl.northwestern.edu.

The applet requires Java 1.4.1 or higher. It will not run on Windows 95 or Mac OS 8 or 9. Mac users must have OS X 10.2.6 or higher and use a browser that supports Java 1.4. (Safari works, IE does not. Mac OS X comes with Safari. Open Safari and set it as your default web browser under Safari/Preferences/General.) On other operating systems, you may obtain the latest Java plugin from Sun's Java site.


powered by NetLogo

view/download model file: Rope.nlogo

KAJ JE TO?

Ta projekt simulira valovanje vzdolž vrvi. Desni konec vrvi (obarvan modro) je fiksno pritrjen v steno. Levi konec vrvi (obarvan zeleno) se sinusno giblje navzgor in navzdol. Tako se oblikuje val, ki potuje vzdolž vrvi.


KAKO DELUJE

Vrv sestavljajo želve, ki sprva stojijo v ravni vrsti. Želva se lahko premika le v navpični smeri (vodoravno je fiksirana). Vsaka želva se obnaša, kot bi bila z vzmetmi povezana z dvema sosednjima želvama. Ko je sosednja želva daleč stran, je zahtevana uporaba večje sile.

Ko se levi konec vrvi (zelena želva) premakne navzgor, "povleče gor" želvo na svoji desni, prav ta spet "povleče gor" želvo na svoji desni in tako naprej. V tem primeru se val giblje navzdol po vrvi. Ko pa val doseže desni konec vrvi (modro želvo), se odbije nazaj proti levi.


KAKO GA UPORABLJATI

Pritisni gumb NASTAVI za nastavitev vrvi. Pritisni ZAČNI zato, da se levi konec vrvi (zelena želva) začne gibati navzgor in navzdol.

Drsnik TRENJE nadzoruje količino trenja v vrvi. Drsnik FREKVENCA uravnava kako hitro se v navpični smeri (gor in dol) giblje levi konec vrvi. Drsnik AMPLITUDA pa uravnava maksimalno višino levega konca vrvi.


STVARI, KI JIH LAHKO OPAZIMO

Obstaja povezava med frekvenco gibanja levega konca vrvi gor in dol ter med številom najvišjih točk, ki jih dosežejo posamezni valovi.


STVARI, KI JIH LAHKO POSKUSIMO

Spreminjaj vrednosti na drsnikih in opazuj, kaj se dogaja z valovi vzdolž vrvi.

Poskusi ustvariti "stoječi val" pri katerem nekatere točke na vrvi mirujejo.

Spremeni modro želvo v zeleno, da bosta delovali dve gonilni sili. Nato eno od rdečih želv v sredini spremeni v modro, da bo vrv fiksirana na sredini. Kaj se zgodi z valovi?


NADGRADNJA MODELA

Fiksiran desni konec vrvi spremeni tako, da se bo prosto gibal. Kako to vpliva na obnašanje valovanja vrvi?


NETLOGO ZNAČILNOSTI V MODELU

V tem projektu nima nobenega smisla, da bi se želve skrile, ko pridejo na vrh ali dno okolja. Tako se prava y-lega želv shrani v novo spremenljivko (YPOS). Želva je skrita, če je y-lega YCOR, njena točna lega pa je za mejo okolja.


ZASLUGE IN REFERENCE

Ta model je bil izdelan pri MIT Media Lab s pomočjo uporabe CM StarLogo. Poglej Resnick, M. (1994) "Turtles, Termites and Traffic Jams: Explorations in Massively Parallel Microworlds." Cambridge, MA: MIT Press. Preurejen v StarLogoT, 1997, kot del Connected Mathematics Project. Preurejen v NetLogo, 2001, kot del Participatory Simulations Project.

Za sklicevanje nanj v akademskih publikacijah prosim uporabi: Wilensky, U. (1997). NetLogo Rope model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Rope. Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

V ostalih publikacijah pa: Copyright 1997 Uri Wilensky. Vse pravice so pridržane. Pogoje uporabe si oglej na spletni strani http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Rope .

Prevod v slovenski jezik: Anja Rožič, 2009