MOLJI

ustvarjeno z: NetLogo

Naloži si datoteko modela: moje.nlogo

KAJ JE TO?
-----------
Model simulira let moljev v krogih okoli luči. Vsak molj sledi množici preprostih pravil. Nobeno pravilo ne navede, da mora molj iskati luč in nato krožiti okoli nje. Opazovan vzorec je viden iz kombinacije naključnih letov moljev in preprosto obnašanje je opisano spodaj.

Znanstveniki so podali nekaj obrazložitev zakaj molje svetloba pritegne in zakaj nato krožijo okoli nje. Na primer, znanstveniki so bili nekoč mnenja, da molji krmarijo po nebu tako, da se orientirajo na luno in da je bližnja zemeljska svetloba (kot na primer ulična svetilka) povečala njihovo zanimanje zato, ker so zemeljske luči zamenjali za luno. Kakorkoli, medtem ko se lahko zdi to pojasnilo razumljivo, ni podprto z razpoložljivimi znanstveni dokazi.


KAKO DELUJE
------------
Molji pokažejo dve osnovni vrsti vedenja. Ko zaznajo izvor svetlobe v daljavi (oddaljeno približno 200 čevljev - 60.96 m), se molji namenijo leteti naravnost proti svetlobi. Potem, ko pridejo molji blizu svetlobe, se obrnejo proč od svetlobe z namenom, da se ji izognejo.
Najprej molji zaznajo svetlobo v njihovi neposredni bližini in se obrnejo v smer od koder prihaja najmočnejša svetloba.
Drugič, molji primerjajo svetlobo, ki je pred njimi s svetlobo pri svoji trenutni legi. Če je koeficient razmerja 'svetlobe spredaj' s 'svetlobo tukaj' pod pragom vrednosti, potem letijo molji naprej proti svetlobi. Če pa je koeficient 'svetlobe spredaj' s 'svetlobo tukaj' nad pragom vrednosti, potem se molji obrnejo vstran od svetlobe. Vrednost je določena z moljevo občutljivostjo na svetlobo.

Če molji ne zaznajo nobene svetlobe ali če preprosto ni nobene svetlobe v okolici kjer molji letijo, potem letajo okoli naključno.

Zapomnite si, energija svetlobe je v tem modelu predstavljena kot zmanjševanje z kvadratom razdalje od svetlobe. Ta značilnost je znana kot ''ena ulomljeno z r-kvadratom '' in je primerljiva z načinom upada moči električnega polja z oddaljenostjo električnega naboja in z načinom upada gravitacijskega polja od trdnega telesa.


UPORABA
-------------
Kliknite na gumb za NAMESTITEV, da določite ŠTEVILO-LUČI s SVETILNOSTJO in ŠTEVILO MOLJEV. Kliknite na gumb POJDI, da začnete simulacijo.

ŠTEVILO-MOLJEV: Ta drsnik določi koliko svetlobnih izvirov bo ustvarjenih z klikom na gumb NAMESTITEV.

ŠTEVILO-SVETLOBNIH IZVIROV: Ta drsnik določi koliko svetlobni izvirov bo določenih ko boste kliknili na gumb NAMESTITEV. Opomba, ta vrednost deluje le na model pri namestitvi.

SVETILNOST: Ta drsnik vpliva na to kako svetli bodo izviri svetlobe. Ko bo izvir svetlobe kreiran, določi svetilnost od 20 plus naključna vrednost med 0 in SVETILNOST. Svetlobo z višjo svetilnostjo lahko začutijo molji, ki so bolj oddaljeni. Opomba, spreminjanje SVETILNOSTI medtem ko model deluje nima nobenega učinka.

OBČUTLJIVOST: Ta drsnik določa kako so molji občutljivi na svetlobo. Ko je OBČUTLJIVOST večja, takrat so molji sposobni zaznati vir svetlob iz večje razdalje in se bodo obrnili stran od svetlobnega izvira.

KOT-OBRATA: Ta drsnik določa kot, za katerega se molj obrne vstran ko zaznajo, da je koeficient 'svetlobe naprej' in 'svetlobe tukaj' nad njihovim pragom vrednosti.

ZAPOMNITE SI
----------------
Ko se maketa začne izvajati, pomni kako molje pritegnejo dve luči. Kaj se zgodi, ko sta luči postavljene zelo skupaj? Kaj se zgodi, ko sta luči kreirani zelo daleč narazen?

Ali vsi molji obkrožajo isto luč? Ko molj začne obkrožati eno svetlobo, ali kadarkoli obkroža drugo luč? Zakaj ja in zakaj ne?



STVARI, KI JIH JE POTREBO POISKUSITI
-------------
Z ustavljeno simulacijo uporabite naslednje vrednosti.
ŠTEVILO-LUČI: 1
SVETILNOST:1
ŠTEVILO-MOLJEV:10
OBČUTLJIVOST: 1.00
KOT-OBRATA: 95
Pomni, da bodo najprej nekateri molji lahko letali naključno medtem, ko bodo drugi molji zaznali luč takoj. Zakaj?
Medtem, ko maketa deluje zmanjšajte OBČUTLJIVOST. Kaj se zgodi vzorcu leta moljev? Poglej če lahko ustvariš stanja v katerih bo en ali več moljev lahko zbežalo iz mesta nenehnega obkrožanja svetlobe.
Spremenite KOT-OBRATA. Kaj se zgodi? Zakaj, mislite, da se molji obnašajo kot bi gledali z različnimi vrednostmi KOT-OBRATA? Kakšno vrednost oziroma vrednosti mislite, da so najbolj realne?

Da bi bolje razumeli, bi bilo zanimivo razumeti vzorce leta moljev v modelu. Dodaj kodo k modelu, ki bo omogočala sledenje premikanja enega ali več moljev (na primer z uporabo pisala). Ali vidite vzorec? Zakaj bi se tak vzorec pojavil in kako bi ga spremenili?



NADALJEVANJE MODELA
-------------------
Ta maketa nudi le eno množico pravil za ustvarjanje moljevega krožečega leta okoli svetlobnega izvira. Ali si lahko zamislite druge poti za definiranje pravil?

Alternativno, ali si lahko zamislite pot modela od zgodnje teorije obnašanja moljev v katerih so molji usmerjeni v ravnih linijah z orientiranjem glede na luno? Ali pravila dovoljujejo moljem da so usmerjeni, upoštevajoč njihov položaj glede na luno, na krožeče obnašanje okoli svetlobnega izvira, ki so mnogo, mnogo bliže kot zelo oddaljena luna?



NETLOGO-ve POSEBNOSTI
----------------
Ta maketa doloČa polje luči čez zaplate, z uporabo LESTVICA-BARVE da prikaže vrednost in da molji uporabijo NAVZGOR da prečkajo polje svetlobe.

Svetloba iz izvira blizu roba pogleda ne zavije skozi na drugo stran pogleda. V nasprotju molji letijo skozi robove pogleda. Kot rezultat lahko molji, ki krožijo okoli izvira svetlobe blizu roba pogleda, včasih skočijo na drugo stran pogleda in jih lahko nato privlačijo različni viri svetlobe. V ekstremnih primerih se lahko simulacija začne z molji enakomerno porazdeljenimi med dvema svetlobnima izvoroma in je lahko včasih premaknjena na mesto, v katerem molji krožijo okoli istega vira svetlobe.


PODOBNI MODELI

--------------
Mravlje, Linija mravelj, Kresnice in Zbiranje.


ZAUPANJE IN PRIPOROČILA

----------------------
Adams, C. (1989). Why are moths attracted to bright lights? Retrieved May 1, 2005, from http://www.straightdope.com/classics/a5_038.html

Za sklicevanje na model v Člankih, prosim uporabite: Wilensky, U. (2005). NetLogo Moths model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Moths. Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

V ostalih objavah, prosim uporabite: Copyright 2005 Uri Wilensky. All rights reserved. See http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Moths. Vse pravice zadržane.