ČEBELJI PANJ

created with NetLogo

view/download model file: čebelji panj.nlogo

 

KAJ JE TO?

Kako lahko skupina čebel zgradi satje iz popolnih šestkotnikov? Ta model je ponazoritev za možnost kot eno od hipotez.

.

KAKO DELUJE

Vsaka čebela se premika v smeri urinega kazalca, tako da razširja za sabo kemične feromone. čez nekaj časa se feromoni raztresejo in na koncu izhlapijo. Feromoni vplivajo na obnašanje čebel, ki se premikajo čeznje takole: če imajo več feromonov se premikajo hitreje, ampak s tem zmanjšajo njihov krožni polmer. Zaradi teh dveh pravil, ki vplivata drug na drugega, postaja velikost luknje približno konstantna.
 

 

KAKO UPORABLJAMO

Pritisni PRIPRAVI, da ustvariš število čebel, in pritisni ZAČNI, da začneš njihovo premikanje. če želiš, da se čebele premikajo hitreje, naredi čebele nevidne, tako da pritisneš na gumb, kjer piše SKRIJ ČEBELE. če želiš, da se premikajo še hitreje ugasni zaslon z vidnimi nastavitvami.


STVARI, KI JIH LAHKO OPAZIŠ

 Na začetku, čebele narišejo veliko zmedo nenavadnih lukenj. Že čez nekaj časa, se luknje oblikujejo mrežo. Ko mine še nekaj časa, mreža postane bolj in bolj običajna. V obliki mreže s šestkotnimi luknjami, kar je razvrstitev, ki da največje možno število krogov, ki jih lahko naredijo na danemu površju.


STVARI, KI JIH LAHKO PREIZKUSIŠ

Preizkusi, kaj se dogaja, ko spreminjaš število čebel.


 

RAZŠIRITEV MODELA

 Na voljo je veliko možnih nastavitev. Preizkusi z učinki na modelu,tako, da jih spreminjaš.

V tem modelu so robovi "sveta" povezani v svitek - npr. čebela, ki gre čez desni rob, se pojavi na levi strani. Poizkusi spremeniti model tako, da so čebele čim bolj na sredini zaslona, tako da se ne morejo razširjati. Kaj se zgodi?

Poizkusi tudi, da čebele začnejo vedno iz središča. Ali tako še vedno dobimo mrežo s šestkotnimi luknjami čez celotni vidni prostor na zaslonu?



NETLOGO PRIHODNOSTI

Za razširitev in izhlapevanje kemične snovi skozi celotno zemljo na svetu potrebujemo veliko časa, zato namesto, da naredimo čisto vsak želvji korak, naredimo vsak deseti ževlji korak. To zelo pohitri model, ne da bi spremenili navade čebel.


SORODNI MODELI

 Mulj in mravlje sta druga dva modela, ki vsebujeta feromone za koordiniranje navad in za usklajevanje zanimivih odkritij, ki se zgodijo čez nekaj časa.


ZASLUGE IN REFERENCE

Pravila za ta model je odkril David Little leta 1995 Netlog. Koda je v Netlog vzeta iz njegovega originala MacStarLogo kode. Na StarLogo - uporabniki je napisal:

"Med obiskom v Tilff, v Belgijskem Ardennes tega poletja, sem bil očaran nad tamkajšnim čebeljim panjem, ki je bil zgrajen iz stekla, v čebeljem muzeju. Lahko si videl tudi v notranjost panja in opazoval čebelje delovanje, varno seveda. Kot čarovnija, arhitektura čebeljega panja pride do iz navidezno naključnega gibanja delavcev: znana šestkotna vrsta, zgrajena na obeh straneh so obesile navpično in enakomerno porazdeljeno. Vprašanje vredno milijon dolarjev je, kako to naredijo? Ali je gradnja panja že v njihovih genih? Kako lahko različno velike čebele naredijo celico vse natanko iste velikosti?"

"Neupoštevanje entomologij, nauk o žuželkah, sem naredil amatersko hipotezo: mogoče je satje rezultat preprostga obnašanja čebel in ni že vtisnjen v njihovih genih. Navidezno naključno gibanje čebel je mogoče samo zelo dobra organizacija kroženja čebel in naslednji korak je odvisen od tega kaj je ona in kaj so druge čebele že zgradile pred tem."

"Ne trdim, da čebele dejansko delujejo pod temi pravili; sem pa vseeno dokazal svojo hipotezo!"

Raziskovalci so podrobno preštudirali izgradnjo satovja. Tukaj je nekaj referenc za navodila za nadaljne informacije:

Camazine, S., et al., Selforganization in biological systems. 2001, Princeton, NJ: Princeton University Press. 538. (ch.16)

Camazine, 1990  SO vzorec tvorb v čebelnjaku od čebeljih kolonij.

Pratt, Stephen. 1998. Conditiondependent timing of comb construction by honey bee colonies, animal behaviour, 56, 603610

Theraulaz, G. & Bonabeau, E. (1995) Modelling the collective building of complex architectures in social insects with lattice swarms. Journal of theoretical Biology 177, 381400.

Theraulaz and Eric Bonabeau. Coordination in distributed building. Science, 269(4):686688, 1995.
Za uporabo tega modela v člankih, prosim uporabi: Wilensky, U. (2003). NetLogo Honeycomb model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Honeycomb. Center for Connected Learning and ComputerBased Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

Za ostale objave, prosim uporabi:: Copyright 2003 by Uri Wilensky. Vse pravice pridržane. Poglej stran http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Honeycomb, za navodila kako uporabiti.