KALEJDOSKOP


Ustvarjeno z NetLogo

Datoteka: Kalejdoskop.nlogo

 

KAJ JE TO?
-----------
Ta model uporablja želve NetLogo, tako da znova in znova riše kroge, se periodično obrača, tako da se na zaslonu navidezno naredi kalejdoskop ali vetrnica.


KAKO GA UPORABLJAMO
-------------
Drsnik ST-ZELV dejansko določi število "rok" ali "cvetnih listov", ki jih bo kalejdoskop imel. Začnite z nastavitvijo tega drsnika na želeno vrednost (priporočljivo je 10).

Potem nastavite LOCITEV-BARV na neko vrednost. LOCITEV-BARV v osnovi določa obseg barv, ki jih bodo privzele želve (in zato kalejdoskop). Višja kot je vrednost, manjši je obseg. (Za lep, tri-barven kalejdoskop, nastavite LOČITEV-BARV na 25.) Ta nasprotna relacija med LOCITEV-BARV in obsegom barv se zgodi zaradi dejstva, da se LOCITEV-BARV obnaša kot konstanta, ki razdeli želvjo barvo.
Ko ste nastavili oba: ST-ZELV in LOCITEV-BARV, pritisnite gumb NASTAVITVE, da spravite vaš kalejdoskop v gibanje.

V naslednjem koraku izberite želeni vzorec. Vsak vzorec ima svoj trajajoči gumb, ki ga nadzira. VZOREC-1 ima roke kalejdoskopa, ki vse zavijajo v smeri urinega kazalca, medtem ko ima VZOREC-2 roke kalejdoskopa, ki zavijajo v smeri in nasprotni smeri urinega kazalca in kažejo neznatno bolj zapleteno risbo.

Končno imate možnost spreminjati barvno razporeditev prizora v tem modelu. Gumb MENJAVA-BARVE bo pri želvah uporabil ali porast ali pojemanje vrednosti LOCITEV-BARV -- notranje bo shranjen kot TRENUTNA-LOČITEV-BARV. (Potemtakem se sama vrednost drsnika ni spremenila, spremenilo pa se je število, ki ga želvica uporablja. To število se spremeni z majhnim naključnim številom. Stikalo PORAST-BARV določa, ali je TRENUTNA-LOČITEV-BARV porasla (true) ali pojenjala (false).

Pod delovnim poljem imate še dva nadzorna prikaza. STEVEC-ZELV bo enostavno prikazal trenutno število želv na zaslonu. Prav tako bo TRENUTNA-LOČITEV-BARV prikazala vrednosti te spremenljivke, tako da boste vedeli, kdaj je bila spremenjena in za koliko.


ŠE NEKAJ NASVETOV
-------------------
Najprej se malo poigrajte in opazujte, kaj se dogaja. Ta model je mišljen kot vizuelno prijeten model, le za gledanje. Opazujte, kakšne različne vrednosti prinesejo ST-ZELV in LOCITEV-BARV in raziščite, kako MENJAVA-BARVE spremeni videz kalejdoskopa. Kaj se vam zdi najbolje?

Pomembna stvar pri opazovanju je število, podano v STEVEC-ZELV. Takoj postane veliko večje kot ST-ZELV, vendar hitro nastavljivo na lepo veliko število. Poglejte okno s procedurami. Gre za dva nivoja želvjih ukazov. Prvotno, na osnovi nastavitev, je število želv ST-ZELV. Ko pa enkrat pritisnete gumb za vzorec, vsaka od želv (ki sestavlja "roko" kalejdoskopa) znova in znova snuje novo želvo in se vrača za posamezno stopinjo. Na novo osnovana želva začne risati krog, tako da se obrne vase in tako dopolni krog. Ker "roka" želve izvede ukaze veliko hitreje kot snuje želve, se mnogo želv osnuje med enim vrtenjem kroga; četudi sčasoma želve začnejo slabeti. Na tej točki je število rojenih želv približno enako številu tistih, ki umrejo na vsakem koraku.

Pozorni bodite tudi na to, kako LOCITEV-BARV (ali dejansko TRENUTNA-LOCITEV-BARV) spremeni videz kalejdoskopa. Vklopite MENJAVA-BARVE in pustite, da TRENUTNA-LOCITEV-BARV postane zelo velika.
Potem opazujte, kaj se zgodi, ko je le to majhno, mogoče enako nič ali neko negativno število.


POSKUSITE
-------------
Poskusite spremeniti kodo v jezičku procedura. Povečajte velikost kroga, ki ga nariše vsaka želva, ali pa poskusite spremeniti velikost kota, za katerega se želva zavrti okrog.

Kaj bi se zgodilo, če bi, namesto da se vsaka želva premakne ali obrne za določeno vrednost, imeli majhno naključno vrednost (kot v spremembi v trenutna-locitev-barv iz MENJAVA-BARVE). Koliko naključnih lahko dodate in še vedno ohranite nekakšno celotno strukturo?


RAZŠIRITE MODEL
-------------------
Kadarkoli je želva osnovana z eno od želvjih "rok", nadaljuje z risanjem kroga. Spremenite list z ukazi, tako da se bo narisala kakšna druga oblika ali vzorec. Poskusite napovedati, kakšna oblika se bo prikazala v celoti.

V splošnem je edina razlika med obema vzorcema v tem, da pri VZORCU-2 polovica želvjih "rok" riše kroge v levo, druga polovica pa v desno. Napišite svoj vzorec -- t.j., ustvarite nov ukaz ali blok ukazov za te želve.

Poskusite napisati popolnoma nov, a podoben model. V tem modelu se želve vrtijo iz centra jedra ST-ZELV želv. V vašem novem modelu lahko na primer rišejo želve orbito okrog neke pribite, stalne (ali gibajoče se) točke, kot na primer v modelu StarLogoT N Bodies and Gravitation.


POSEBNOST NETLOGA
-----------------
Ta naredi prijazno uporabo želvjega primitiva HATCH. Kadarkoli je želva osnovana, se izvrši seznam ukazov, ki sledi ukazu HATCH. V večini kontekstov je to uporabljeno le za spremembo barve nove želve ali spremembo kakšne spremenljivke. Vendar ni nobenega razloga za zagon kakšne druge, po možnosti krajše procedure in prav to se zgodi tu.


ZAUPANJE IN PRIPOROČILA
----------------------
Za sklicevanje na ta model v akademskih objavah, prosim uporabite: model NetLogo Kalejdoskop. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Kaleidoscope. Center za povezano učenje in modeli zgrajeni na osnovi računalnika Northwestern University, Evanston, IL.

V ostalih publikacijah, prosim uporabite: Avtorske pravice ima Uri Wilensky, 1998. Vse pravice pridržane. Glej http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Kaleidoscope za pravila uporabe.