SONČNICA

Igrica za delovanje potrebuje Java 1.4.1 ali novejšo nadgradnjo Jave. Dodatek za Javo lahko prenesete s te povezave Java.

Ustvarjeno z NetLogo. Izvorna datoteka: Sončnica.nlogo



KAJ JE TO?

Znotraj-zaključene spirale, katere najdemo v semenih, cvetnih listih in vejah mnogih rastlin, delujejo skozi rast rože zelo naravno. Ko se pojavi novo seme, starejše seme počasi raste in se oddaljuje od centra (izvora). Najmlajše seme išče največji prostor med semeni, ki že obstajajo, tako da lahko v njemu raste. Ta prostor se lahko najde z obračanjem števca v smeri urinega kazalca. Kot, ki je narejen s tem obratom, je večkratnik zlatega števila (1.618). Zlato število, ki je zasnovano na Fibonaccijevem zaporedju (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13...), je enako limiti od F(n)/F(n-1). Zato je lahko ta spirala generirana matematično z uporabo zlatega števila.

Ta model skuša ponazoriti rast spiral, ki se pojavljajo tudi v naravi.


KAKO DELUJE?

Nova želva je ustvarjena z vsakim tikom ure. Vidimo jo lahko kot seme ali list. Kot v naravi, želva najde primerni položaj in začne rasti. Primerni položaj je definiran kot število 'zasuk'. Z vsakim tikom ure se vse ostale želve, ki že obstajajo, pomaknejo naprej in rastejo. Če se želva preveč približa oknu ekrana, umre.


KAKO TO UPORABIM?

Drsnik 'barva' nadzoruje koliko barv imajo lahko želve. (S pomočjo tega bodo ene spirale izstopale bolj, druge manj.)

Drsnik 'velikost-koraka' nadzoruje koliko daleč se bo pomaknila želva iz centra za vsak tik ure.

Drsnik 'zasuk' pove stopinjo, za katero se bo obrnila vsaka nova želva pri nastavljanju svojega mesta v spirali.

Gumbi 'set zasuk' pomagajo nastaviti drsnik 'zasuk' na specifične vrednosti zlatega števila. Imamo jih zato, da nam pomagajo doseči natančnost, ki bi jo zelo težko dosegli z drsnikom.


STVARI, NA KATERE BODI POZOREN

Koliko različnih vzorcev spirale lahko narediš?


POIZKUSI

Kako spremeni spiralo, ki jo vidiš, dodajanje barv? Ali to spremeni pojav, ali samo tisto, kar vidiš?


NADALJEVANJE MODELA

Naredi, da bodo šle spirale v smeri urinega kazalca.

Naredi, da bo model narisal tvoje najljubše cvetne liste. Za primer, zlatica je lahko narejena tako, da ustvariš 5 velikih cvetnih listov primerne barve.

V naravi rastline niso sprogramirane po zlatem številu. Obliko spirale dobijo kot rezultat procesa, ki je opisan v knjigi Conwaya in Guya (glej spodaj) in drugih virih. Ali lahko nadaljuješ model tako, da ujameš ta proces?


POSEBNOSTI NETLOGA

V kodi lahko opaziš, da želva 'umre', ko pride do roba grafičnega okna. To se zgodi zato , da se ne ovijejo okrog okna in se pojavijo na nasprotni strani.


ZASLUGE IN REFERENCE

To temelji na knjigi Johna H. Conwaya and Richarda K. Guya z naslovom "The Book of Numbers", pp. 113-24.

Za sklicevanje na ta model v šolskih objavah uporabi: Wilensky, U. (2002). NetLogo Sunflower model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Sunflower.

V drugih objavah, prosim uporabi: Pravica za kopiranje 2002 za Uri Wilensky. Vse pravice so pridržane. Poglej http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Sunflower za izraze v uporabi.