DREŽNICA

V Sloveniji je veliko naravnih, od industrijske civilizacije še nedotaknjenih področij. Eno takih je tudi Zgornje Posočje. Soča, "najlepša evropska reka", kot je to reko poimenoval Julius Kugy, si tu utira pot med slikovitimi gorami. Severno od Kobarida se za hribom Ozben skriva malo znan, a čudovit svet.   

                                                                          

Pod previsnimi stenami mogočnega Krna, kakih 6 km severovzhodno od Kobarida, na levem bregu Soče, leži vas Drežnica, ki ji delajo družbo okoliške vasi: Koseč, Drežniške Ravne, Jezerca in Magozd.

Tu so se skozi stoletja do današnjih dni ohranjale stare navade; tu je doma toplina, domačnost; sem nas vabi čista narava.

Ko se iz doline popotnik pripelje pod Krn, se pred njegovimi očmi razgrne čudovita pokrajina. To je res raj za vse, ki ljubijo naravo, planine, pohajkovanje po svežem gorskem zraku.

Raj je tudi za vse tiste, ki poleg sprehodov uživajo v etnoloških značilnostih, kot npr. drežniški pust. Svoj čar imajo tudi planšarije, v katerih pridelujejo tolminski sir in skuto.

Nekatere obiskovalce bo očarala mogočna drežniška cerkev in freske iz 15. stoletja v koseški cerkvici. Po hribovju nad Drežnico je v 1. svetovni vojni potekala znamenita soška fronta. Muzejska zbirka v vasi hrani spomin na boje, ki so se bili tod, pa tudi na zgodovino kraja in način življenja prednikov. Naravne znamenitosti so krona te deželice: od sotesk in slapov do favne in flore. 

Drežnica je zanimiva v vseh letnih časih. Poleti si obiskovalci lahko spočijejo dušo na planinskih pohodih po južnem delu Triglavskega narodnega parka ali na izletih z gorskimi kolesi, drznejši lahko uživajo v letenju z zmajem ali jadralnim padalom. Bistra gorska lepotica Soča s pritoki nudi mnoga nepozabna doživetja z vodnimi športi ali ribolovom na znamenite soške postrvi. Pozimi in pomladi smučišča na bližnjem Kaninu omogočajo odlično smuko, turni smučarji lahko odkrivajo širjave Krnskega pogorja, alpinisti pa preizkusijo svoje znanje v zamrznjenih slapovih.

TURISTIČNE ZNAMENITOSTI:

Znamenitost
Lokacija
Značilnost