Mišična rast

Narejeno z NetLogo-om

Izvorna datoteka: misicna_rast.nlogo

KAJ JE?

To je model fiziološke vadbe. Njegov namen je, da pomaga razumeti faktorje, ki so vpleteni v proizvidnjo primernih hormonskih ravnotežij, ta pa razvijajo mišico ob dvigovanju uteži. Ti faktorji vsebujejo:

Pogostost:
Če želimo videti napredek pri izboljšanju mišične mase, mora biti pogostost dvigovanja uteži primerna. Prepogosto dvigovanje uteži ne dopušča časa za obnovo mišice, ki naredi mišico močnejšo. Če pa je pogostost dvigovanja uteži premajhna, mišica ne bo dovolj spodbujena, da bi dosegli dolgoročen napredek pri njeni rasti.

Spanec:
Telo večino svojega obnavljanja izvrši med spanjem. Če ne spimo dovolj, telesu ne priskrbimo dovolj priložnosti za obnovo in tako je otežen tudi napredek pri rasti mišice.

Intenzivnost:
Intenziteta vadbe vpliva na učinkovitost okrepitve vseh mišičnih vlaken. Večje je število okrepljenih vlaken, večja je rast dražljaja, s predpostavko, da je mišici zagotovljeno primerno obnavljanje.

Dednost:
Razmerje med počasnim in hitrim krčenjem mišičnega vlakna igra pomembno vlogo pri sposobnosti razvijanja posmezne mišice. Nekdo, ki ima večino vlaken s karakteristiko počasnega krčenja, bo imel visoko stopnjo vzdržljivosti, vendar možnost razviti le zmerno mišično maso. Nekdo, ki ima večino vlaken s karakteristiko hitrega krčenja, bo imel možnost razviti precejšnjo mišično maso, vendar nizko stopnjo vzdržljivosti.

Dieta:
Skromna dieta lahko prepreči rast mišic. V tem modelu predpostavimo popolno dieto.

Vseh pet faktorjev moramo razumeti in jih medsebojno uskladiti z namenom da dosežemo optimalni mišični razvoj. Pravilna kombinacija je močno odvisna od posameznika in njegovega edinstvenega trenutnega stanja, ki se bo sčasoma spremenjalo.


KAKO DELUJE?

Nazadnje je učinkovitost treninga rezultat hormonskih reakcij v telesu. Hormone, ki so bistveni za mišični razvoj, lahko ločimo na dva razreda: katabolični hormoni in anabolični hormoni. Katabolični hormoni poškodujejo mišično vlakno in ga s tem pripravijo na ponovno okrepitev s pomočjo anaboličnih hormonov. Opomba: Katabolični hormoni igrajo življensko pomembno vlogo, saj se morajo mišična vlakna najprej porušiti, da se lahko potem zgradijo nazaj.

Ta model poskuša simulirati učinkovitost treninga s pomočjo prečnega prereza mišice na ravni mišičnih vlaken. Ko opazovalec aktivira mišično vlakno v času treninga, vlakno izpusti kemični signal, ki pošlje val hormonov na lokacijo vlakna. Ti hormoni vplivajo na razvoj vlakna, kot je opisano zgoraj, in se čez čas razpršijo.

Krogi predstavljajo mišična vlakna. Ozadje, ki se pojavi, predstavlja celično tekočino, ki vsebuje anabolične in katabolične hormone. Bolj svetla kot je zelena barva, bolj anabolično (grajenje mišice) je okolje. Bolj svetla kot je rumena barva, bolj katabolično (uničevanje mišice) je okolje.


KAKO GA UPORABLJAMO?

Gumbi:
NASTAVI: Nastavi model na začetek
IZVAJAJ: Sproži izvajanje algoritma

Stikala:
DVIGANJE?: Določi ali oseba aktivno dviguje uteži ali ne.

Drsniki:
INTENZITETA: Kako intenzivno dvigovalec trenira. Večja je intenziteta, večje je število izčrpanih mišičnih vlaken ob vsaki vadbeni seriji.
URE-SPANJA: Količina spanca osebe vpliva na to, kako hitro telo porazdeli hormone.
STEVILO-DNEVOV-MED-TRENINGI: Pogostost vadbe učinkuje na čas, ki ga telo potrebuje za obnovitev in ponovno vzpostavitev ravnotežja od zadjega treninga.
%-POCASNEGA-KRCENJA-VLAKEN: Kolikšna je verjetnost da ima vsako vlakno karakteristiko počasnega trzanja.

Grafi:
MISICNA RAST (MISICNA MASA/CAS): Vsota debelin vseh vlaken (mišična masa) v odvisnosti od časa.
HORMONI (HORMONI/CAS): Povprečna hormonska prostornina blizu vsakega vlakna v odvisnosti od časa.


POSKUSITE

Koraki 1 do 3 naj tečejo z drsnikom %-POCASNEGA-KRCENJA-VALKEN nastavljenim na vrednost 50.

1. Zaženite model z njegovimi privzetimi nastavitvami. Kaj se sčasoma zgodi s količino mišične mase? Zakaj?

2. Pretreniranost se pojavi, ko telesu ni omogočena popolna obnovitev od zadnjega treninga pred naslednjim treningom. To povzroči zaustavitev mišičnega razvoja in v ekstremnih primerih celo izgubo mišičevja. Kakšne okoliščine lahko pripeljejo do pretreniranosti? Kakšna je najboljša pot do okrevanja od pretreniranosti? Na kakšne načine se lahko izognemo pretreniranosti?

3. Veliko ljudi se odloči za trening z dvigovanjem uteži, da bi zgradili maksimalno količino mišičevja, ki so je sposobni. Za dosego tega cilja poiščite najboljšo metodo. Kako se mora sčasoma sprememniti? Zakaj je pomembno poznati trenutno raven kondicije pri izbiri programa treninga?

4. Vprašanje, ki je redko zastavljeno v običajnem sklopu treninga, je prirojena sposobnost. Glavni faktor, na katerega učinkuje, je razmerje med počasnim in hitrim krčenjem mišičnih vlaken neke osebe. Počasno krčenje vlaken poskrbi za večjo vzdržljivost, hitro krčenje vlaken pa moč in velikost.

Poskusite doseči maksimalen mišični razvoj s postavitvijo drsnika %-POCASNEGA-KRCENJA-VLAKEN na 90% in nato na 10%. Kako se dobljeni rezultati spremenijo glede na prirojeno sposobnost? Metode treniranja? Kaj nam to pove o povprečnih ljudeh, ki sledijo rutini genetsko nadarjenih profesionalnih bodybuilderjev?


RAZŠIRITEV MODELA

1. Da si zagotovite dosego maksimalenega mišičnega razvoja, dodajte ogrado z imenom "max-muscle" v prikaz "Misicna rast". Zdaj prilagodite proceduro DO-PLOTTING tako, da uporabite "max-muscle" ogrado za prikaz vsote MAX-SIZE vrednosti vseh mišičnih vlaken.

2. Kvaliteta prehrane lahko ima velik vpliv na rezultate dosežene s treningom. Prilagodite model tako, da bo dopuščal ta vpliv. Dodajte spremenljivko NUTRIENT v gnezdo MUSCLE-FIBER. V model dodajte drsnik KVALITETA-PREHRANE. Zdaj prilagodite proceduro GO tako, da bo klicala funkcijo OBTAIN-NUTRITION, ki prenese hranila v sosede. Nazdnje spremenimo procedure GROW tako, da lahko pri dodajanju v mišično vlakno uporabimo razpoložljiva hranila.

3. Resnično življenje ustvari veliko nestalnosi v povprečnem posameznikovem programu treninga moči. V model dodajte spremenljivo funkcijo, ki bo odražala te nestalnosti: naključno naj generira noči z manj spanca in dodatne dneve počitka med treningi. Dodajte stikalo ki bo uporabniku dopuščalo prižgati ali ugasniti sprmenljivo funkcijo. Dodajte še drsnik ki bo uporabniku dopuščal regulirati raven spremenljivosti. Kakšne učinke imajo te nestalnosti na razvoj mišičja?


BODITE POZORNI

Človeško telo je neverjetno kompleksen sistem. Da bi simulirali njegove delčke, ki nas zanimajo, predpostavimo obnašanje drugih delčkov. To se kaže v težavnosti kodiranja spremenljivih parametrov, kot so hormonske meje in maksimalna velikost mišičnih vlaken. Te predpostavke nam omogočajo osredotočenost na razumevanje celotnih procesov mišičnega razvoja, brez obremenjujočih preobsežnih informacij.


NETLOGOVE ZNAČILNOSTI

Zapomnite si, da je uporaba primitiva REPEAT in spremenljivke %-POCASNEGA-KRCENJA-VLAKEN v proceduri CREATE-MUSCLE-FIBERS za generiranje normalne razporeditve maksimalnih velikosti mišičnih vlaken, centrirana na srednji vpliv vrednosti %-POCASNEGA-KRCENJA-VLAKEN.

Bodite pozorni na uporabo funkcije LOG v procedurah, ki regulirajo hormonsko izpustitev in ravnovesje. To nam dopušča skrbnejše posnemanje naravnih teženj za vsako dodatno enoto biološke komponente z dopustno prilagodljivo spremembo iz sistema.

Bodite pozorni na uporabo primitiva RGB v proceduri REGULATE-HORMONES za barvanje sosedov, ki bazira na hormnski kvantiteti in skrbi za mehek vizualen prehod iz anaboličnega v katabolično stanje.


ZASLUGE IN REFERENCE

Prvotna izvedba: Scott Styles, za Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling.

Za sklicevanje na ta model v akademskih publikacijah uporabite: Wilensky, U. (2002). NetLogo Muscle Development model. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/MuscleDevelopment. Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

V drugih publikacijah uporabite:Copyright 2002 Uri Wilensky. Vse pravice pridržane. Za pogoje uporabe obiščite http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/MuscleDevelopment.