Pred vami je programček, s katerim lahko preizkusite vaš "dober" vid. Gre za optične prevare, tako da bodite pozorni, saj ni vse tako, kot izgleda.

Program je preveden. Originalen program najdete v programu NetLogo. Da pridete do njega, morate klikniti File, nato Model Library, izbrati Art in nato Optical illusions.


OPTIČNE PREVARE

Narejeno z NetLogo

Izvorna datoteka: prevare.nlogo


KAJ JE TO?

Ta model predstavlja 5 zanimivih optičnih prevar.
Optične prevare so narejene tako, da nam ustvarijo drugačen videz od resničnega.


KAKO DELUJEJO?

Prva iluzija: Beli krogi na sivi podlagi povzročijo navidezno spreminjanje barve krogov iz bele barve v črno, odvisno od točke, v katero se osredotočite s pogledom.

Druga iluzija: Diagonale, ki bežijo iz središcne točke navzven, povzročijo učinek globine. To pa povzroči, da sta vzporedni zadebeljeni črti videti ukrivljeni.

Tretja iluzija: Navpične črte, ki skupaj ne sestavljajo sklenjene navpičnice, dajo vtis, da vodoravne črte med seboj niso vzporedne.

Četrta iluzija: Ker notranji krog najprej obdajajo krogi manjše velikosti, nato pa krogi večje velikosti, dobimo občutek, da sta notranja kroga različne velikosti.

Peta iluzija: Ko se s pogledom osredotočite na črno piko (na sredini slike) in se z glavo približujete in nato oddaljujete od slike, dobite občutek, da se kroga vrtita vsak v svojo smer.


KAKO UPORABLJATI PROGRAMČEK?

Vse kar morate narediti je to, da si izberete, katero optično prevaro želite videti in tako z miško kliknete na izbran gumb. V prikazovalnem oknu NetLoga se vam bo prikazala ustrezna sličica, ki vam bo ustvarila določeno optično prevaro.


OSTALI MODELI

V proramu NetLogo se nahajajo že izdelani modeli. Če želite priti do njih, morate v programu NetLogo izbrati zavihek File in nato klikniti na Models Library.


NAVAJANJE VIROV

Če navajate model v akademski publikaciji, prosim, da uporabite: Wilensky, U. (2005).
Optical Illusions model.
http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/OpticalIllusions .
Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.

V ostalih publikacijah pa uporabite: Copyright 2005 Uri Wilensky. Vse pravice pridržane. Poglejte na: http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/OpticalIllusions .